Arabia Saudită are un nou prinţ moştenitor: Mohammed bin Salman

Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite.
Mohammed bin Salman, noul prinţ moştenitor al Arabiei Saudite. (Getty Images)

Într-o mişcare uimitoare, regele Salman al Arabiei Saudite l-a numit miercuri pe fiul său Mohammed bin Salman, 31 de ani, în poziţia de prinţ moştenitor, plasându-l în prima linie a tronului şi înlăturându-l pe nepotul său Mohammed bin Nayef – ţarul antitero al Arabiei Saudite şi o figură binecunoscută în Washington – de pe linia de succesiune regală, eliberându-l din funcţia sa de Ministru de Interne şi anulându-i toate titlurile.

Bin Salman controlează deja politicile Regatului privind apărarea, petrolul şi economia, anunţul de astăzi având doar un efect de consolidare a puterii sale. De asemenea, el este acreditat cu aranjarea recentei vizite “reuşite” a preşedintelui american Donald Trump în Riad.

Postul de televiziune Al Arabiya a susţinut că promovarea prinţului a fost aprobată de 31 din cei 34 de membri ai Consiliului de Loialitate al Regatului. De asemenea, regele a convocat Consiliul pentru miercuri seară la Mecca, pentru a depune în mod public jurământul de loialitate către prinţul moştenitor.

Anunţul surpriză are loc după 2 ani şi jumătate de schimbări deja majore în Arabia Saudită, care a surprins aliaţii săi prin lansarea în 2015 a unui război în Yemen, prin reducerea vechilor subvenţii pentru energie şi, în 2016, propunând privatizarea parţială a companiei petroliere de stat Aramco.

După cum a relatat AP, într-o serie de decrete regale anunţate prin agenţia de presă saudită de stat, regele a retras lui Mohammed bin Nayef, în vârstă de 57 de ani şi care s-a aflat în poziţia de a moşteni tronul, titlul de prinţ moştenitor şi l-a înlăturat din funcţia de ministru de interne ale ţării, unde a monitorizat securitatea.

Ulterior, televiziunea saudită de stat a anunţat că bin Nayef i-a jurat supunere noului prinţ moştenitor, Mohammed bin Salman.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe