"Femeile şoferiţe pot naşte copii malformati." - şeic arab

Raha Mouharraq
Raha Mouharraq (MARWAN NAAMANI / AFP / Getty Images)

"Condusul unei maşini dăunează ovarelor iar femeile şoferiţe pot naşte copii malformati." Declaraţia nu aparţine unui doctor ci unui şeic din Arabia Saudită şi are rolul de a încerca să le convingă pe femeile din Arabia Saudită, să renunţe la pretenţia lor de a şofa.

Liderii religioşi sunt nemulţumiţi că femeile saudite vor să se urce la volan, la fel ca suratele lor din Vest. În Arabia Saudită pentru femei, şofatul este ceva interzis.

Mai multe saudite curajoase au decis însă să sfideze interdicţia de a şofa, declarând că se vor urca pe 26 octombrie 2013 la volan. Petiţia online prin care se cere ridicarea interdicţiei de a conduce maşina pentru femeile saudite a strâns peste 11.000 de semnături.

"O să conduc pe 26 octombrie", a declarat activista Nasima Al Sada precizând că în acea zi, ea şi alte 20 de femei vor lua parte la manifestaţie.

Femeile şoferiţe care ştiu să conducă o maşină şi-au obţinut permisul de conducere în alte ţări.

Decizia şoferiţelor saudite este un act de mare curaj după ce în 2011, o femeie din oraşul Jedda a fost condamnată la zece lovituri de bici, pentru că a condus o maşină pe drumurile publice.

Căci în Arabia Saudită femeile nu au încă voie să conducă o maşină. Nu au voie să călătorească în afara ţării fără permisiunea tatălui, dacă sunt încă la tata acasă, sotului, dacă s-au măritat, fratelui dacă nu au nici tată nici soţ. Nu au voie să lucreze ca ospătăriţe sau chelneriţe, pentru a nu intra în contact cu bărbaţi.

Femeile nu pot decât să spere că viaţa se va schimba pentru ele din 2015, când vor avea dreptul, pentru prima dată în istoria ţării, să voteze cot la cot cu bărbaţii care fac legi.

Regele Abdallah al Arabiei Saudite, reformator prudent, a numit în luna ianuarie 30 de femei în Consiliul Shoura, instanţă consultativă, autorizând femeile să voteze la următoarele alegeri locale din 2015. Decizia s-a izbit de opoziţia unora dintre clericii saudiţi, care au criticat admiterea femeilor în Consiliul Shura, spunând că este împotriva Shariei, a legii islamice.

Regele şi-a explicat decizia, afirmând că s-a consultat cu specialişti religioşi care au fost de acord cu hotărârea sa.

Un semn că viaţa femeilor se schimbă ar putea fi şi faptul că în luna august a acestui an în Arabia Saudită a fost adoptată o lege care interzice şi sancţionează violenţa domestică împotriva femeilor.