Arabia Saudită înfiinţează primul Consiliu al Femeilor ... fără femei

Absenţa participării femeilor la inaugurarea primului Consiliu al Femeilor din Arabia Saudită a atras numeroase critici.
Treisprezece bărbaţi au fost responsabili pentru prezentarea primului Consiliu al Femeilor din Arabia Saudită
Treisprezece bărbaţi au fost responsabili pentru prezentarea primului Consiliu al Femeilor din Arabia Saudită (Emarah al Qassim)

Arabia Saudită şi-a creat primul Consiliu al Femeilor, o iniţiativă încurajatoare, dacă la reuniunea inaugurală a comisiei ar fi fost prezentă cel puţin o singură femeie. Treisprezece bărbaţi au dominat scena sâmbăta trecută pentru a prezenta Consiliul Femeilor din Qassim (Qassim Girls Council), o reuniune creată în scopul promovării egalităţii dintre femei şi bărbaţi în sectorul muncii.

În timpul ceremoniei, singura intervenţie feminină a fost un apel video la care au participat mai multe femei şi care, aparent, se aflau într-o cameră adiacentă locului de inaugurare.

Cu toate acestea, rolul secundar al femeilor într-o astfel de situaţie nu a fost un impediment pentru emirul provinciei Qassim, Faisal bin Mishal bin Saud, în vârstă de 76 ani, să se mândrească cu faptul că acest consiliu este unic în Regatul Arabiei Saudite.

"În Qassim, noi considerăm femeile ca surori ale bărbaţilor şi avem responsabilitatea de a crea mai multe oportunităţi de muncă pentru femei şi fete", a explicat el.

Prinţul a declarat, de asemenea, că populaţia feminină constituie jumătate din societate, cu toate că imaginile prezentate nu reflectă acest lucru. Soţia sa, Prinţesa Abeer bint Salman, a fost numită preşedinte al comisiei. Cu toate acestea, rolul prinţesei nu pare a fi aşa de important încât să apară alături de cei prezenţi la şedinţa inaugurală, relatează presa internaţională.

Imaginile de la ceremonia de prezentare s-au răspândit pe reţelele sociale şi au atras critici care pun la îndoială dorinţa regiunii de a colabora în acest proiect.

În conformitate cu programul în care este încadrat consiliul, Vision 2030, autorităţile intenţionează să ceară egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi şi sporirea participării femeilor în sectorul muncii de la 22 la sută la 30 la sută.

"Peste 50 la sută din absolvenţii universităţii noastre sunt femei, iar noi vom continua să dezvoltăm talentele, să investim în capacităţile de producţie şi să le permitem să-şi consolideze viitorul şi să contribuie la dezvoltarea societăţii şi a economiei noastre", se arată pe site-ul web al reformei economice, pagină unde în textul de prezentare cuvântul "women" (femei) apare scris numai o singură dată.

Proiectul de reformă economică are ca scop creşterea participării femeilor în sectorul muncii.

Un fenomen viral

În ciuda discursului său, femeile s-au evidenţiat prin absenţă. Totodată, numărul femeilor care au participat la eveniment de la distanţă nu a strălucit prin prezenţă şi instantanee ale primei sesiuni a forului, vândut de promotorii săi ca un progres într-o ţară care oprimă cetăţenii săi de sex feminin, a devenit un fenomen viral. "Unde sunt femeile din Al Qasim în cadrul primei reuniuni a consiliului?", se întreabă un cetăţean pe Twitter.

Nu a fost singurul. Alţi saudiţi şi-au transmis nemulţumirea, insistând în ceea ce priveşte inconsecvenţa inaugurării unei iniţiative destinate femeilor "bărbaţii fiind unicii participanţi". "O glumă? Nu. E adevărat. Prima reuniune a primului consiliu al femeilor din Arabia Saudită, fără femei", a subliniat un alt internaut.

Femeile saudite continuă să se confrunte cu discriminarea omniprezentă. Nu pot lucra, nu pot practica sport, nu pot studia, nu pot fi supuse unei intervenţii chirurgicale, nu se pot căsători, nu pot închiria un apartament, să înscrie copiii într-o şcoală, să-şi deschidă un cont bancar, să se plimbe pe stradă sau să călătorească fără permisiunea unui tutore de sex masculin (mahram) fie părinte, soţ sau frate.

Ţara, care ocupă penultima poziţie în indicele global al inegalităţii de gen în cadrul Naţiunilor Unite, a făcut reforme mici în ultimii cinci ani. În 2011, a recunoscut populaţiei feminine dreptul de vot şi a permis prezentarea acestora în alegerile municipale. Doi ani mai târziu, a inclus 30 de femei în Shura, un consiliu numit direct de către monarh a cărui funcţie de bază este să studieze politicile guvernamentale şi să facă propuneri de modificare a Consiliului de Miniştri.

Cu toate acestea, reformele s-au dovedit a fi insuficiente. Femeile nu pot conduce vehicule şi tutela rămâne principalul obstacol. Efortul de a le elibera de gardianul de sex masculin a câştigat un impuls vara trecută, ca urmare a unei plângeri din partea Human Rights Watch (HRW). De atunci, activiştii şi femei anonime au raportat o campanie care pune presiune pe regele Salman şi vechea gardă a ortodoxiei islamice, potrivnici celei mai mici schimbări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe