Videoclipul saudit "No woman no drive" a avut un succes extraordinar (video)

Activista saudita Manal Al Sharif, care traieste actualmente in Dubai, aratand semnul victoriei in timp ce se afla la volanul masinii sale, 22 octombrie 2013.
Activista saudita Manal Al Sharif, care traieste actualmente in Dubai, aratand semnul victoriei in timp ce se afla la volanul masinii sale, 22 octombrie 2013. (MARWAN NAAMANI / AFP / Getty Images)

Un "ajutor" neaşteptat pentru femeile din Arabia Saudită, care protestează deoarece le este interzis să conducă, a venit de la sauditul Fageeh Hisham, care se prezintă ca un artist şi activist social şi care a încărcat duminică pe youtube cântecul "No woman no drive", un remake satiric al celebrului cântec al lui Bob Marley "No woman no cry".

În câteva ore, videoclipul a depăşit 500.000 de click-uri şi merge, în ritm alert, spre un milion de vizualizări.

Contactat prin telefon de către Euronews, Fageeh a spus că a fost şocat de impactul pe care cântecul lui l-a avut, argumentând că acesta a fost conceput ca un fel de glumă, fără a exista vreo intenţie de iniţiere a unei campanii de sensibilizare. Din acest motiv, el nu se teme de o eventuală reacţie a autorităţilor. "Cred că cel mai important lucru este că în străinătate se poate înţelege că arabii şi saudiţii pot avea un simţ al umorului", a declarat acesta.

Pe scurt, la telefon tânărul redimensionează succesul mesajului său. Cu toate aceste asigutări date de tânăr, nu se poate neglija faptul că Ministerul de Interne a interzis orice expresie a disidenţei politice, chiar şi on-line. În 2011, activista socială Manal Al-Sharif a petrecut nouă zile în închisoare deoarece a postat online, un video în care era la volanul unei maşini.

La urma urmei, dincolo de orice declaraţie publică, obiectivul a fost atins: Hisham Fagee a dat într-adevăr o mână de ajutor cauzei femeilor saudite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură