Tinerii saudiţi frustraţi năvălesc pe Twitter

Activista saudita Manal Al Sharif, care traieste actualmente in Dubai, aratand semnul victoriei in timp ce se afla la volanul masinii sale, 22 octombrie 2013.
Activista saudita Manal Al Sharif, care traieste actualmente in Dubai, aratand semnul victoriei in timp ce se afla la volanul masinii sale, 22 octombrie 2013. (MARWAN NAAMANI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
01.02.2014

Cel mai recent clasament al MAV (Monthly Active Users, utilizatorii lunari activi) ai Twitter-ului, arată că 33% dintre subiecţii Regatului Saudit care navighează pe internet sunt, de asemenea, activi în reţeaua de socializare. Procentul este mult mai mare decât în Statele Unite, relatează La Stampa on-line.

Datele sunt interesante dacă se consideră faptul că accesul la reţea se produce în principal prin intermediul smartphone-urilor. Una dintre explicaţii este că în Arabia Saudită, ca de altfel în toată lumea arabă în general, populaţia este foarte tânără - peste o treime din populaţie are sub 30 de ani (în Arabia Saudită vârsta medie este uşor mai mare decât în alte ţări arabe). Dar există un alt motiv, spun experţii locali: nivelul de frustrare socială a băieţilor şi fetelor din Riad.

Analistul Sami Al-Malki susţine că pentru a înţelege dependenţa saudiţilor de Twitter trebuie să se examineze ceea ce scriu şi evidenţiază cu hashtag. De fapt, în timp ce în Occident tweet-urile cuprind toate subiectele, inclusiv probleme personale, ştirile de artă, modă, utilizatorii din Arabia Saudită rezumă la doar 140 de caractere problemele cum ar fi sărăcia, salariile mici, costul de trai, dificultatea de a găsi locuinţe decente - tot ceea ce nu este raportat în mass-media oficială (care, de fapt, are un indice foarte scăzut de credibilitate).

Deci, frustrare socială. Care se desfăşoară pe Twitter dar nu numai. Una dintre noile emergenţe ale ţării este aceea a bolilor mintale, până la punctul că, în ultimii doi ani s-au construit două noi spitale de psihiatrie şi alte 12 sunt în construcţie. Printre principalele cauze ale bolii, raportează medicii, există nedreptatea socială care, neputând fi exprimată, devenine o boală.

Se pare că Prinţul Khalid Bin Bandar, puternicul emir al Riad-ului, conştient de problemă, a declarat recent că jurnaliştii ar trebui să vizeze în articole lor nevoile populaţiei, în scopul de a le aduce şi în atenţia autorităţilor.

În ţara în care femeile sunt arestate numai dacă îndrăznesc să se aşeze la volanul maşinii şi acolo unde cenzura mass-mediei de stat este omniprezentă, este greu de imaginat o a treia alternativă viabilă pentru aceste probleme sociale.

Pentru moment însă, există Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor