Consilierii PDL îl acuză pe Sorin Oprescu că "sifonează" banii publici şi ameninţă cu plângere la DNA

Sorin Oprescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
30.01.2014

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat prelungirea cu încă 8 luni a contractului de închiriere pentru sediul Primăriei Capitalei de pe Splaiul Independenţei, spre nemulţumirea consilierilor PDL. Aceştia s-au retras din şedinţă, acuzându-l pe Oprescu că "şifonează" bani publici şi au avertizat că vor depune o plângere la DNA, informează HotNews.

Contractul de închiriere a clădirii este de multă vreme subiect de dispută între Oprescu şi consilierii PDL, care au prelungit contractul de închiriere, la finele lui 2013, până în februarie a.c., somându-l pe primar să perfecteze între timp cumpărarea clădirii, negociind pentru ca sumele plătite chirie în ultimii patru ani să se constituie avans la achiziţionarea imobilului.

Oprescu a afirmat însă că Ministerul de Finanţe nu i-a permis cumpărarea imobilului, deoarece gradul de îndatorare al municipalităţii depăşea 30%, şi abia de acum, după apariţia Legii 6/2014, care reduce gradul de îndatorare al municipalităţii cu 500 de milioane de euro, Primăria poate cumpăra sediul în care funcţionează de 4 ani.

Oprescu mai afirmă că l-a informat deja pe proprietarul clădirii că municipalitatea vrea să cumpere imobilul şi că s-a înfiinţat şi o comisie de negociere, urmând ca DUPĂ parcurgerea tuturor paşilor, preţul negociat să le fie prezentat şi consilierilor generali.

Nemulţumiţi, consilierii PDL s-au retras din şedinţa Consiliului General, acuzând că sediul închiriat de PMB aparţine de fapt familiei lui Oprescu şi că primarul "şifonează" bani publici.

"După ce a plătit chirie 11 milioane de euro şi după ce, la sfârşitul anului 2013, PMB îi solicitase ultimativ că până la 15 februarie 2014 să intre în legalitate, Sorin Oprescu vine din nou în faţa Consiliului şi cere prelungirea contractului de închiriere cu încă un an de zile", s-a declarat revoltat consilierul general PDL Silviu Văduva, citat de Mediafax.

La rândul său, primarul a ameninţat şi el că va depune o plângere pentru denunţ calomnios împotriva celor care au făcut aceste afirmaţii.

Oprescu a afirmat ca imobilul aparţine firmei Apatel care are acelaşi acţionariat ca Iliotomi Grup, firmă de la care municipalitatea a închiriat iniţial clădirea. Conform HotNews, Apatel este un off shore, deci nu se cunoaşte cine sunt acţionarii.

Reamintim că Primăria Capitalei s-a mutat în imobilul de pe Splaiul Independenţei în decembrie 2009. La vremea respectivă, consilierii generali au aprobat închirierea unui nou sediu, în care aparatul municipalităţii şi CGMB să se mute pe perioada consolidării sediului iniţial. Turnul de 14 etaje din Splaiul Independenţei, nr. 291-293, în suprafaţă de 13.536 m, a fost închiriat fără licitaţie, iar de atunci primăria plăteşte 2,9 milioane de euro pe an. Până acum s-au plătit din banii publici aproximativ 12 milioane de euro.

Deşi iniţial Oprescu a precizat că această chirie se va transforma într-un leasing financiar, după expirarea perioadei de închiriere, clădirea urmând să devină proprietatea primăriei, acest lucru nu s-a întâmplat.

La sfârşitul anului lui 2012, Sorin Oprescu a încercat să prelungească contractul de închiriere cu încă trei ani, dar consilierii generali nu au fost de acord decât cu prelungirea pe un an a contractului, pentru suma de 2,9 milioane de euro pe an. La sfârşitul lui 2013, Oprescu a cerut din nou prelungirea contractului cu încă un an, însă consilierii au aprobat prelungirea doar până la 1 februarie 2014.

Prin contractul de consolidare a Palatului Administrativ al Municipiului Bucureşti (vechiul sediu al primăriei), lucrările ar fi trebuit finalizate la 31 iulie 2013 şi ar fi costat aproximativ 10 milioane de euro, dar după cum se vede nimic nu s-a schimbat de când au fost iniţiate lucrările acum 3 ani. Se pare că nimeni nu lucrează acolo, doar un anunţ atârnat de gard oferă această impresie.

La începutul acestui an, consilierii municipali au aprobat suplimentarea fondurilor pentru consolidarea sediului vechi cu încă 7,6 milioane de euro. Practic acum preţul lucrărilor depăşeşte 18 milioane de euro. Explicaţia lui Sorin Oprescu a fost una neaşteptată - prima soluţie tehnică agreată nu era suficient de sigură din punct de vedere seismic. Ciudat este faptul că, cu doar trei ani în urmă, tocmai din motive de siguranţă seismică fusese aleasă această soluţie tehnică. În decembrie 2013, Oprescu revine şi anunţă că lucrările vor fi gata la sfârşitul anului 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor