"Nu da cu seen la vot! Votează ce-ţi contează!" - Declic a lansat un site care face "lipeala" tinerilor cu candidaţii la europarlamentare

Ştampilă de vot (facebook.com)
Loredana Diacu
16.05.2024

Comunitatea Declic a lansat platforma online alegeri.declic.ro. Site-ul îndrumă tinerii în procesul de vot şi le oferă informaţii esenţiale despre activitatea candidaţilor la Parlamentul European în raport cu temele de interes pentru generaţia tânără.

Platforma funcţionează ca o hartă interactivă, ce oferă o prezentare clară şi structurată a voturilor exprimate până acum şi a opiniilor candidaţilor. Mai mult, site-ul îi separă pe aceştia în două categorii principale: TOP şi MEH. Categoriile reflectă alinierea candidaţilor cu interesele şi valorile tinerilor. Topul are la bază datele obţinute din surse publice privind voturile exprimate de europarlamentari în perioada 2019-2024, respectiv pe declaraţiile politice ale noilor candidaţi.

“Am pus toate informaţiile cap la cap şi le-am transformat într-un instrument online care simplifică la maxim lucrurile. În doar cinci paşi simpli, site-ul nostru le arată tinerilor care candidaţi se aliniază cu interesele lor şi care sunt în total dezacord cu valorile lor. Iar votul se transformă dintr-o alegere superficială într-una informată şi fundamentată”, a declarat Roxana Pencea Brădăţan, coordonatoare de campanii la Declic.

Scopul principal al platformei este de a susţine tinerii, în special pe cei care votează pentru prima dată, să facă alegeri informate în cadrul alegerilor europarlamentare din 9 iunie 2024. Declic îşi propune să stimuleze participarea la vot în rândul tinerilor aflaţi la primul vot, susţinând temele care promovează progresul social şi responsabilitatea civică.

Platforma analizează 27 de texte legislative europene, acoperind domenii precum democraţia, anti-corupţia, justiţia socială, drepturile cetăţeneşti şi conservarea naturii. Scoringul candidaţilor se bazează pe un sistem de evaluare de la 0 (vot împotrivă) la 1 (vot pentru), comparând istoricul lor de voturi cu recomandările Comunităţii Declic.

Declic este o comunitate civică cu peste 1 milion de membri, dedicată luptei pentru dreptate, anti-corupţie, protecţia naturii şi acţiune civică în România. Prin aceasta platformă, Declic nu doar că oferă un instrument esenţial pentru informarea tinerilor, dar şi întăreşte vocea lor în contextul deciziilor politice europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor