Primăria a inaugurat contestatul tronson de şosea Piaţa Victoriei - Vasile Pârvan

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu (Epoch Times România)

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu a inaugurat duminică primul tronson al bulevardului Buzeşti-Berzei-Uranus. Segmentul, în lungime de 2 kilometri a fost deschis circulaţiei rutiere, constituindu-se într-o alternativă la Calea Victoriei. Lucrarea a început în decembrie 2009, a avut un buget de 130 milioane lei, conform Primăriei, şi acostat în jur de 160 de milioane conform Hotnews.

Noul bulevard s-a făcut prin lărgirea străzilor Buzeşti şi Berzei între Piaţa Victoriei şi Vasile Pârvan, are două benzi de circulaţie pe sens, linie de tramvai, piste de biciclete de un metru lăţime pe carosabil, pe ambele sensuri şi trotuare late de circa 3 metri. Primăria a schimbat şi sistemul de iluminat public, reţelele edilitare care treceau pe sub şosea, a introdus sistemul Net City, iar pe marginea trotuarelor au fost plantaţi copaci. Primăria nu a amenajat însă locuri de parcare, posesorii de maşini care locuiesc în zonă fiind nevoiţi să parcheze pe străduţele adiacente.

Segmentul de drum cuprins între Piaţa Victoriei şi Vasile Pârvan inaugurat duminică de Sorin Oprescu este unul dintre cele mai controversate proiecte ale PMB, municipalitatea fiind acuzată că a demolat ilegal mai multe clădiri monument, precum Hala Matache. Primăria Capitalei a executat lucrările de construcţie deşi ştia că are procese pe rol pe care era posibil să le piardă, ceea ce s-a şi întâmplat. Pe 7 ianuarie, Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţia de construcţie a tronsonului de şosea cuprins între bd. Calea Griviţei şi Dinicu Golescu, ceea ce înseamnă că şoseaua nu se va putea recepţiona oficial.

Reamintim că pentru lărgirea bulevardului, primăria a dispus demolarea Halei Matache şi a altor două clădiri monument istoric, aflate la adresele Berzei 81 şi Berzei 89. Hala Matache a fost demolată în martie 2013, noaptea, pe cod portocaliu de ninsoare. Au mai fost dărâmate alte 90 de clădiri, 1.000 de oameni fiind scoşi din casele lor.

Conform lui Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, cel care a acţionat în instanţă primăria, ar fi existat alternative pentru a se construi tronsonul de şosea fără a demola toate aceste clădiri. Două benzi ale şoselei ar fi putut fi deviate pe nişte terenuri virane, evitându-se distrugerea Halei Matache. Primăria nu a ţinut însă cont de propunerile ONG-urilor şi nici de faptul că are procese pe rol şi a continuat lucrările. Finalmente, Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul şi a decis suspendarea autorizaţiei de construcţie pentru tronson. Primăria mai are procese pe rol în urma cărora ar putea fi obligată să reconstruiască Hală Matache şi monumentele demolate pe fostul amplasament, nu în altă parte.

Întrebat ce se va întâmpla cu Hala Matache, primarul Sorin Oprescu a declarat că ea va fi reconstruită cu aproximativ 50 de metri mai în spate faţă de amplasamentul iniţial, deşi pe 7 ianuarie Tribunalul Bucureşti a suspendat Planurile Urbanistice Zonale care permiteau reamplasarea monumentelor istorice Hala Matache, casa din Berzei 81 şi casa din Berzei 89 pe alte amplasamente.

În plus, costurile de reconstrucţi ale halei Matache, a cărei demolare nu era necesară vor fi prea mari pentru a putea fi suportate de primărie, aşa că Matache ar putea fi reconstruită în parteneriat public-privat.

"Hala Matache va fi reconstruită în parteneriat public privat, cum arăta în anii 30. Din evaluările noastre, reconstruirea ei costă circa 1.800.000 euro, iar bugetul nostru este aşa cum este", a declarat Oprescu.

Lucrările vor continua cu următoarele două etape ale proiectului, Vasile Pârvan-George Coşbuc ce ar urma sa fie finalizat în 2016, conform primarului, urmat de tronsonul George Coşbuc-Gara Progresul.

Planul urbanistic pentru traseul drumului, care prevede şi un tunel de 800 de metri pe sub Palatul Parlamentului, se află în dezbatere publică iar Primarul Oprescu spune că deja a obţinut acordul instituţiilor abilitate pentru acest tunel, conform hotnews.

"Continuăm cu lărgirea Podului Haşdeu, trecerea pe sub dealul Parlamentului şi intrăm pe strada Uranus, până la intersecţia cu Tudor Vladimirescu. Bulevardul Tudor Vladimirescu este reglementat şi terminat, iar de acolo ne îndreptăm spre Gara Progresul şi spre ieşirea din Capitală", a spus Oprescu.