Columbia şi Venezuela îşi recheamă ambasadorii datorită tensiunilor de la frontieră

Soldaţii venezueleni stau la un punct de control din oraşul San Antonio, în statul Tachira, în apropiere de graniţa columbiană, 27 august 2015.
Soldaţii venezueleni stau la un punct de control din oraşul San Antonio, în statul Tachira, în apropiere de graniţa columbiană, 27 august 2015. (Captură Foto)

Columbia şi Venezuela şi-au rechemat ambasadorii pentru consultaţii, în mijlocul intensificării tensiunilor de la graniţa dintre cele două ţări sud-americane.

Joi, preşedintele columbian Juan Manuel Santos şi-a anunţat decizia de a-l rechema pe ambasadorul ţării în Venezuela după ce Caracas a refuzat să permită unui oficial columbian să viziteze un oraş de graniţă, săptămâna trecută, unde a avut loc un atac asupra unei patrule militare venezuelene.

După acel incident, preşedintele venezuelan Nicolas Maduro a ordonat închiderea graniţei cu Columbia, declarând o stare de urgenţă de 60 de zile pentru anumite zone ale frontierei, în contextul intensificării tensiunilor din regiune.

Columbia a criticat Venezuela pentru închiderea graniţei, făcând apel la cooperare între cele două state în vederea limitării ameninţărilor prezentate de grupurile înarmate şi de contrabandişti.

Columbia doreşte ca lumea să ştie “ceea ce s-a întâmplat, deoarece acest lucru este total inacceptabil”, a declarat Santos cu privire la prelungirea pe termen nedefinit de către Venezuela a închiderii graniţei. El a cerut organizarea unei întâlniri de urgenţă a miniştrilor de externe ai Uniunii Naţiunilor Sud-Americane (UNASUR) în cadrul căreia să se discute această chestiune.

La scurt timp după ce Columbia şi-a retras ambasadorul, Venezuela şi-a chemat şi ea reprezentantul diplomatic în ţară.

“După instrucţiuni primite din partea lui Nicolas Maduro, ne-am chemat ambasadorul din Columbia, Ivan Rincon”, a declarat ministrul venezuelan de externe Delcy Rodriguez într-o postare pe Twitter.

Rapoartele susţin că Venezuela a deportat sute de imigranţi columbieni datorită conflictului, în timp ce alţi 6.000 au părăsit voluntar regiunea în contextul escaladării tensiunilor.

Ministrul columbian de Interne Juan Fernando Cristo a criticat Venezuela pentru evacuarea în masă a imigranţilor columbieni, susţinând că decizia a provocat o “tragedie umanitară”.

În 19 august, bărbaţi înarmaţi neidentificaţi au lansat un atac asupra soldaţilor venezueleni care desfăşurau o operaţiune anti-contrabandă în oraşul San Antonio din statul Tachira, rănind patru dintre ei.

Graniţa dintre cele două ţări sud-americane, care are o lungime de 2.200 de km, este împânzită de activităţi de gherilă şi contrabandă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe