Opozitia venezueleană iese pe strazi pentru a cere eliberarea deţinuţilor politici

Manifestanţi  ai opoziţiei afişează flori albe şi imagini cu detinuţii politici în  timpul unui protest în Caracas, Venezuela, 30 mai 2015.
Manifestanţi ai opoziţiei afişează flori albe şi imagini cu detinuţii politici în timpul unui protest în Caracas, Venezuela, 30 mai 2015. (Captură Foto)

Susţinătorii opoziţiei venezuelene au organizat sâmbătă mitinguri anti-guvernamentale în câteva oraşe din ţară, inclusiv în capitala Caracas, pentru a cere eliberarea deţinuţilor politici.

La mitingul din capitală au participat aproximativ 3.000 de oameni, care au ieşit sâmbătă pe străzi ca răspuns la un apel făcut de liderul întemniţat al opoziţiei, Leopoldo Lopez.

Lopez, în vârstă de 44 de ani, se află în spatele gratiilor de peste 15 luni datorită protestelor de anul trecut din primăvară, când au fost ucise peste 40 de persoane şi rănite alte câteva sute.

Într-un filmuleţ video realizat la închisoarea militară Ramo Verde de lângă Caracas, Lopez a cerut oamenilor să iasă pe străzi “paşnic” pentru a cere eliberarea prizonierilor politici şi stabilirea unei date fixe pentru desfăşurarea alegerilor legislative din ţară în 2015. Guvernul venezuelean nu a stabilit încă data acestor alegeri.

Alte câteva mitinguri au fost raportate în oraşele San Cristobal, Maracaibo, Barquisimeto, Valencia, Maracay, Maturin, Puerto La Cruz, Puerto Ordaz şi San Fernando.

Un miting a fost organizat de asemenea la Miami, în Florida.

Venezuela a fost zguduită de un val de proteste anti-guvern timp de câteva luni în 2014, în cadrul cărora opoziţia a învinuit administraţia preşedintelui Nicolas Maduro pentru rata ridicată a criminalităţii şi greutăţile economice ale ţării.

Maduro, a declarat însă, că SUA susţine opoziţia pentru a lansa o lovitură de stat în ţara sud-americană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe