Venezuela se bucură de "raiul" comunist - proprietari de magazin arestaţi pentru că ar fi "organizat cozi"

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro. (JUAN BARRETO / AFP / Getty Images)

Venezuela a întemniţat proprietarii unui lanţ de magazine acuzaţi de organizarea de cozi pentru a incita populaţia la ură împotriva guvernului socialist, a declarat duminică preşedintele Nicolas Maduro.

Lipsurile cronice de produse de bază, incluzând făină, carne de pui sau scutece, declanşează cozi masive care uneori se întind pe mai multe străzi şi care au devenit o reală problemă pentru automobiliştii şi pietonii venezueleni.

Majoritatea economiştilor susţin că această situaţie se datorează controlului valutar efectuat de regimul socialist al Venezuelei, care restricţionează importurile şi duce la reducerea producţiei interne.

Maduro a moştenit o economie în pragul colapsului, slăbită de politica marxistă a fostului lider venezuelean, Hugo Chavez. În ultimii ani ai săi, în ciuda semnelor evidente date de inflaţia galopantă şi penuria de alimente de bază, Chavez a ţinut în continuare să încalce legile economiei pentru a aplica politici comuniste, cu bugete sociale imense şi control al statului în diverse sectoare ale economiei, inclusiv cel al schimbului valutar.

Maduro pe de altă parte, acuză elita lacomă de bani că ar purta un “război economic” în vederea înlăturării administraţiei sale.

“Ieri, am detectat că un renumit lanţ de magazine a conspirat şi a iritat oamenii”, a declarat Maduro unei mulţimi de soldaţi şi susţinători îmbrăcaţi în roşu.

“Am sosit, am normalizat vânzările, am somat patronii, i-am arestat şi acum sunt întemniţaţi pentru că au provocat populaţia”, a declarat Maduro în mijlocul aplauzelor, adăugând că statul va prelua controlul asupra magazinelor alimentare.

Magazinele au redus în mod intenţionat numărul de caserii pentru a crea cozi, a declarat duminică Maduro, susţinând că această strategie este un fel de “tactică de gherilă.”

De asemenea, autorităţile au formulat acuzaţii împotriva lanţului venezuelan de farmacii Farmatodo pentru că nu deschide mai multe caserii. Directorii lanţului de farmacii au fost citaţi pentru interogatoriu.

Guvernul a mai întemniţat oameni de afaceri în trecut pentru creşterea preţurilor şi a lansat câteva campanii pentru a combate contrabanda de bunuri cu preţuri controlate care ajung în vecina Columbia.

“Cei care îşi folosesc magazinele pentru a răni oamenii vor face închisoare”, a spus Maduro.

Criticii susţin că suprimarea proprietarilor de magazine duce la o adâncire a lipsurilor alimentare şi subminează şi mai mult investiţiile.

De asemenea, Maduro a fost criticat pentru că nu a promovat schimbări structurale majore pentru a combate recesiunea prin care trece Venezuela, inflaţia de peste 60% şi finanţele instabile ale ţării.

Maduro, care a câştigat alegerile doar pentru a-l înlocui pe mentorul său Hugo Chavez în 2013, a adăugat că s-a plimbat în secret prin Caracas în cursul zilei de sâmbătă, împreună cu soţia sa şi cu un consilier apropiat, pentru a evalua situaţia de la mai multe magazine.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe