Campania anti-imigraţie a britanicilor continuă cu panouri stradale în Londra

(photos.com)
Ana Petrescu
10.04.2013

După ce o serie de politicieni din Marea Britanie şi-au exprimat public dezacordul faţă de apariţia unui nou val de imigranţi români şi bulgari în Regatul Unit după ridicarea restricţiilor de muncă în 2014, campania mediatică continuă cu panouri stradale în Londra cu mesaje împotriva acestora, scrie cotidianul "Evenimentul Zilei".

Campania anti-imigraţie este dusă de naţionaliştii britanici care sunt panicaţi de faptul că un presupus val de români va sufoca economia ţării începând cu anul următor când va fi liberalizată piaţa muncii în ţările din Uniunea Europeană (UE).

Un român stabilit la Londra, care munceşte legal în capitala Angliei i-a anunţat pe jurnaliştii de la Evenimentul Zilei despre noua campanie din Marea Britanie.

"Sunt Robert, un român de 37 de ani ce trăieşte şi munceşte legal în Londra. Totul a fost relativ bine până acum. Însă un eveniment aparent banal a deranjat brusc liniştea mea sufletească şi echilibrul meu psihologic. Mai exact, în timp ce mă deplasam spre locul de muncă , am observat doi muncitori ce lucrau la montarea unei reclame pe un panou publicitar. Mesajul era următorul: "Închideţi uşa imigranţilor europeni! Ce-i destul e destul", a explicat Robert, un român stabilit în Regatul Unit.

Panoul a fost montat în orăşelul Watford, parte a zonei metropolitane a Londrei şi capăt de linie al unuia din metrourile londoneze.

De câteva luni de zile românii şi bulgarii sunt în centrul unei dezbateri politice din Marea Britanie pe tema efectelor pe care liberalizarea pieţei muncii comunitare le va avea asupra economiei britanice, începând cu 2014.

Guvernul londonez a avertizat că va dispune măsuri de limitare a ajutoarelor sociale de teamă că un eventual val de imigranţi români şi bulgari va sufoca bugetele locale.

Pe de altă parte, oficialii Comisiei Europeană (CE) au precizat de nenumărate ori că orice măsură care ar limita accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Marea Britanie din ianuarie 2014 încalcă tratatelor europene şi nu va fi acceptată de Bruxelles.

Atitudinea Guvernului britanic de stigmatizare a imigranţilor români şi bulgari este "inacceptabilă", consideră comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, avertizând că Londra alimentează stereotipurile şi ostilitatea faţă de străini.

Comisarul Consiliului Europei responsabil de Drepturile Omului Nils Muiznieks, a precizat recent că dezbaterea din Marea Britanie pe tema imigraţiei a luat o turnură îngrijorătoare, fiind alimentate stereotipurile şi ostilitatea faţă de imigranţi, relevă publicaţia The Guardian.

Mai mult, Muiznieks avertizează că intenţia Guvernului britanic de limitare a accesului imigranţilor din state UE la indemnizaţii şi facilităţi sociale va contribui la excluziunea imigranţilor, generând probleme pe termen lung.

"Dezbaterea din Marea Britanie a căpătat o turnură îngrijorătoare dat fiind că imigranţii care au calificări inferioare sunt consideraţi străini periculoşi care vin să fure locuri de muncă, să ia salarii mai mici şi să distrugă sistemul medical. Bulgarii şi românii sunt stigmatizaţi din cauza originii lor. Acest lucru este inacceptabil pentru ca un stat nu poate trata cetăţenii bulgari şi români în mod diferit comparativ cu alţi cetăţeni europeni. Trebuie să fie trataţi ca toţi ceilalţi, nu pe baza presupunerilor şi generalizărilor privind originea etnică", a afirmat Muiznieks.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor