Imigranţii primesc locuri de muncă deoarece britanicii nu sunt pregătiţi să lucreze la fel de greu (Boris Johnson)

Primarul Londrei,  Boris Johnson. (Oli Scarff / Getty Images)
Epoch Times România
08.04.2013

Politicile laburiste în domeniul educaţiei i-au lăsat pe tinerii britanici fără competenţe sau ambiţia de a concura, susţine primarul Londrei, Boris Johnson, într-un articol semnat luni în The Daily Telegraph.

Primarul povesteşte despre întâlnirea sa de la semafor cu o femeie pe nume 'Katie', consultant de recrutare pentru un grup de restaurante, care întrebată de Johnson câţi dinte cei pe care le angajează sunt britanici a recunoscut că numărul acestora este foarte mic, de circa 10%. Femeia a mărturisit totodată că, în opinia sa, vina pentru această situaţie o poartă sistemul educaţional care nu îi învaţă pe copii că trebuie să muncească din greu. 'Oamenii pe care îi recrutăm au o etică a muncii diferită', a admis femeia în discuţia cu primarul.

'Ştim cu toţii că ceea ce a spus Katie este adevărat şi că nu este suficient să dăm vina pe imigranţi. În primul rând, nu putem da cu piciorul unor oameni care au dreptul legal de a fi aici, în conformitate cu normele UE. În al doilea rând, şi mult mai important, este o dovadă de incultură economică să dai vina pe est-europeni pentru că se scoală devreme, muncesc din greu, sunt politicoşi şi de ajutor, permiţând astfel industriei de catering din Londra să înflorească', scrie primarul, pe marginea discuţiei cu Katie.

Potrivit lui Johnson, acest eşec aparţine ultimului guvern laburist, care nu a depus suficiente eforturi pentru a reforma sistemul de învăţământ şi de a garanta că tinerii sunt pregătiţi pentru piaţa forţei de muncă.

Primarul susţine, totodată, că şcolile din Londra se descurcă mai bine decât cele din ţară, situaţia fiind valabilă chiar şi pentru şcolile aflate în zonele mai sărace a oraşului. Pe de altă parte, în pofida eforturilor depuse de Tony Blair şi de Andrew Adonis în privinţa reformei sistemului educaţional, lucrurile bune făcute de aceştia au fost blocate de fiecare dată de către Gordon Brown şi sindicatele profesorilor.

Rezultatul - scrie Johnson - este că un număr foarte mare de copii abandonează şcoala primară - aproximativ unul din patru - fără a putea citi sau scrie în mod corespunzător sau fără a cunoaşte matematica de bază. Nu e de mirare, deci, că ei vor pierde pe piaţa locurilor de muncă în faţa unor imigranţi harnici din Europa de Est, care pot prelua un mesaj telefonic în mod corect, explică primarul Londrei.

'Laburiştii au împrumutat persoane din alte ţări pentru a umple golul de competenţe şi a menţine costurile reduse, dar nu au făcut aproape nimic în privinţa reformării sistemului educaţional pentru a permite tinerilor britanici să facă faţă acestei concurenţe. Ei au împrumutat sume astronomice pentru a menţine statul bunăstării şi toate accesoriile sale birocratice, dar nimic pentru a reforma sistemul, pentru ca ţara să poată face faţă atunci când banii sunt mai puţini', scrie politicianul conservator.

Potrivit lui Johnson, toate aceste reforme trebuie să fie acum realizate de către conservatori, într-un context economic dificil. Nu este uşor şi presupune recunoaşterea unor lucruri dure, recunoaşte acesta. 'Trebuie să le explicăm tinerilor că pot găsi glorie şi interes în orice loc de muncă şi că se poate începe pe post de chelner şi sfârşi extrem de bogat', explică Johnson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor