Banca Centrală a Ucrainei introduce cele mai mari măsuri de liberalizare monetară din timpul războiului

Hrivna ucraineană (wikipedia.org)
Redacţia
04.05.2024

Banca Centrală a Ucrainei a introdus vineri cele mai mari măsuri de liberalizare monetară din timpul războiului, majoritatea noilor prevederi urmând să intre în vigoare la 4 mai.

Un pachet de măsuri de liberalizare era aşteptat de ceva timp pentru a sprijini mediul de afaceri şi pentru a atenua stricteţea restricţiilor privind ieşirile de capital şi controalele stricte asupra schimburilor valutare impuse după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
Economia ucraineană s-a contractat cu aproximativ o treime în primul an de război.

Conform noilor reglementări, restricţiile valutare urmează să fie ridicate pentru importurile de bunuri şi servicii, sunt atenuate restricţiile privind rambursarea împrumuturilor externe nou contractate şi sunt atenuate restricţiile privind transferul de valută de la birourile de reprezentare la companiile-mamă, potrivit Reuters.

De asemenea, prevederile permit întreprinderilor să repatrieze dividendele "noi", măsură care va intra în vigoare la 13 mai.

Într-un comunicat al Băncii Centrale se mai precizează că măsurile au fost luate ţinând cont de condiţiile prealabile necesare.

"O analiză atentă confirmă faptul că modificările nu ar trebui să creeze riscuri suplimentare pentru stabilitatea macrofinanciară şi stabilitatea pieţei valutare", se arată în comunicat.

Modificările, a mai spus Banca, au fost deja luate în considerare în previziunile macroeconomice actualizate, inclusiv menţinerea rezervelor internaţionale aproape de nivelul actual de 43 miliarde USD - 44 miliarde USD.

Economia Ucrainei, susţinută de ajutorul financiar venit din partea partenerilor săi occidentali, a înregistrat anul trecut o creştere de 5,3% şi se estimează că anul acesta va creşte cu 3%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor