Premierul Cameron, contrazis de un studiu referitor numărul imigranţilor români şi bulgari în 2014

(photos.com)
Liviu Şerbănescu
05.04.2013

Institutului Naţional pentru Cercetare Economică şi Socială (NIESR, din Marea Britanie) a publicat vineri un studiu referitor la impactul asupra Marii Britanii a unei eventual val de imigranţi din România şi Bulgaria, după ridicarea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii, la 1 ianuarie 2014.

Ministerul britanic al afacerilor externe (Foreign and Commmonwealth Office – FCO) a comandat şi finanţat această cercetare.

Rezultatele acestui studiu confirmă evaluările instituţiilor româneşti, conform cărora speculaţiile din media britanică privind eventualitatea unei creşteri masive a mobilităţii dinspre România spre Marea Britanie sunt exagerate, fiind, în cea mai mare parte, lipsite de fundament, relevă vineri Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă.

Deşi a fost intens promovată în ultima perioadă în mass-media britanică, ideea unui aflux masiv de cetăţeni dinspre România, odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, începând cu 1 ianuarie 2014, nu este acreditată de concluziile studiului.

Studiul relevă dificultatea realizării unei estimări numerice a viitoarei mobilităţi dinspre România şi Bulgaria, aceasta depinzând de o multitudine de factori economici, politici şi sociali din cele două ţări şi din UE.

Marea Britanie nu reprezintă o destinaţie predilectă pentru români şi bulgari, mai subliniază studiul, iar cei mai mulţi cetăţeni români şi bulgari care au dorit să migreze către Marea Britanie au făcut-o deja.

Pe de altă parte, un alt element evidenţiat în studiu este profilul cetăţenilor români şi bulgari care ajung în Marea Britanie, aceştia fiind persoane tinere, cu un nivel ridicat de competenţe profesionale, majoritatea angajaţi sau lucrători pe cont propriu, ceea ce conduce la concluzia studiului că este „puţin probabil” ca lucrătorii din ţara noastră să constituie o povară pentru sistemul social britanic.

Referitor la impactul asupra serviciilor publice din Marea Britanie, concluziile studiului arată că efectul asupra sistemului general de asistenţă este dificil de evaluat, dar se menţionează lipsa unui impact semnificativ asupra serviciilor de sănătate - datorită vârstei scăzute - şi eventuale efecte asupra sistemului educaţional - necesitatea de cursuri de limbă engleză pentru copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor