Blocul ACUM: Trollii guvernamentali ai PD au lansat un război informaţional în stilul Kremlinului

În încercarea de a influenţa decizia alegătorilor din R. Moldova prin intermediul minciunilor şi a ştirilor false, care au invadat spaţiul online, guvernarea de la Chişinău foloseşte în actuala campanie electorală armate întregi de trolli, menţionează Blocul electoral ACUM.
Campania „Adoptă un troll”, foto simbol
Campania „Adoptă un troll”, foto simbol (alaiba.wordpress.com)
Maria Maevschi
15.02.2019

Membrii Blocului electoral ACUM, format din Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu şi Sergiu Litvinenco au solicitat vineri, 15 februarie excluderea din cursa electorală a Partidului Electoral, condamnând vehement minciunile inventate de regim pentru a intoxica cetăţenii.

Potrivit celor doi, cu fiecare zi care apropie moldovenii de data alegerilor parlamentare, acestea seamănă tot mai mult cu o şarlatanie, nu cu alegeri libere şi corecte. Mai mult decât atât, membrii Blocului ACUM a menţionat că zilnic sunt martori a nenumărate abuzuri comise de Partidul Democrat şi de sateliţii săi: mituirea alegătorilor, folosirea resurselor administrative, nedeclararea banilor folosiţi în campanie, obstrucţionarea votului a tot mai mulţi cetăţeni.

Totuşi, consideră aceştia, cea mai mare pacoste în alegerile din acest an ar constitui-o dezinformarea şi ştirile false. Regimul cheltuie milioane pe fabricarea şi distribuirea minciunilor pentru a zăpăci oamenii şi a le obţine votul prin minciună, au specificat cei doi membri PAS, adăugând că holdingul lui Plahotniuc finanţat din bani furaţi de la cetăţeni paralel cu televiziunile lui Dodon finanţate din off-shore-uri, lucrează zi şi noapte în această direcţie.

Potrivit unui comunicat al Blocului ACUM, minciuna şi ştirile false au invadat şi spaţiul online, armate de trolli fiind folosite intens în această campanie pentru a denigra opoziţia şi pentru a cânta osanale regimului, încercându-se astfel influenţarea deciziei alegătorilor. Aceste încercări de manipulare sunt inspirate direct din arsenalul de luptă al Kremlinului împotriva democraţiilor din Vest, fabrica de trolli din Republica Moldova funcţionând după tipare asemănătoare celor folosite pentru a influenţa rezultatele alegerilor în SUA şi ale referendumului din Marea Britanie.

„Ştiam cu toţii despre existenţa acestei fabrici de trolli. Acum ştim şi unde s-a cuibărit aceasta. Chiar în Guvern. Asta ne spune compania Facebook care a anulat 20 de pagini false şi 168 de conturi false şi care spune, în comunicatul său, că multe dintre aceste conturi erau administrate de angajaţi ai guvernului. Noi cu dvs. îi plătim pe angajaţii guvernului să elaboreze legi şi politici care să ne facă viaţa bună, ei scornesc minciuni şi le folosesc împotriva noastră. În aceste condiţii, alegerile din Republica Moldova nu se deosebesc cu nimic de alegerile din Federaţia Rusă, de exemplu, care nu sunt recunoscute de comunitatea internaţională”, a declarat preşedinta PAS, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Candidatul ACUM în circumscripţia naţională, Sergiu Litvinenco, a ţinut să specifice, în acest sens, că o bună parte din funcţionari de stat, secretari de stat, şefi de instituţii, se deplasează zilnic, în timpul orelor de lucru, cu automobilele de serviciu, prin satele Republicii Moldova, împreună cu Plahotniuc, Candu şi Filip pentru a le povesti oamenilor cât de bine este să trăieşti în Moldova.

„Chiar în această dimineaţă vom depune vreo 7 sesizări/contestaţii în raport cu aceste acţiuni ilegale. Tot astăzi vom depune o contestaţie în care vom cere excluderea PD din cursa electorală”, a adăugat Litvinenco.

Menţionăm că recent Facebook a emis un comunicat oficial prin care a fost deconspirată o reţea de trolli, ale căror conturi au fost blocate, care acţionau concertat şi aveau legături cu angajaţi din cadrul Guvernului Republicii Moldova, iar cheltuielile pentru promovarea ştirilor false şi a dezinformării au fost evaluate de către Facebook la 20 mii de dolari.

„Constatăm o legătură cauzală foarte clară între PD şi cei 20 000 de dolari, bani nedeclaraţi de PD în rapoartele financiare. Prin urmare, cerem CEC-ului să acţioneze în conformitate cu prevederile legii şi să iniţieze procedura de anulare a înregistrării Partidului Democrat din această cursă electorală”, au conchis membrii Blocului ACUM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor