Facebook închide conturi, pagini, din R Moldova asociate cu troli ai guvernului

(Getty Images)
Andrei Popescu
14.02.2019

Gigantul Facebook a declarat miercuri că a eliminat o serie de pagini şi conturi care au implicat "campanii coordonate nepermise", care vizează persoane din Republica Moldova, unde vor avea loc alegeri spre sfârşitul lunii.

Proprietarii de pagini şi conturi au postat, de obicei, despre ştirile şi problemele politice locale, cum ar fi educaţia în limba rusă şi reunificarea cu România, a declarat Facebook într-un post de blog.

"Deşi cei din spatele acestei activităţi au încercat să-şi ascundă identitatea, analiza noastră manuală a constatat că o parte din această activitate era efectuată de angajaţii guvernului moldovean", a spus Facebook.

Compania de social media a declarat că a eliminat 168 de conturi, 28 de pagini şi opt conturi Instagram implicate în activităţi care utilizează o combinaţie de conturi false şi unele conturi autentice pentru a induce în eroare.

Aproximativ 54.000 de conturi au urmat cel puţin una dintre aceste pagini Facebook, a spus compania.

Recent, Facebook a descoperit astfel de conturi în ţări cum ar fi Rusia, Iran şi Indonezia, după ce a ajuns ţinta a scandalurilor în ultimii doi ani, în urma învinuirilor de propagare de conţinut extremist şi a propagandei.

Între statele membre UE şi Ucraina, Moldova a fost supusă unor scandaluri, iar guvernul său aşa zis pro-occidental a decredibilizat cu succes ideea de orientare către Occident prin corupţie, orientând mulţi alegători către socialişti, pro-moscoviţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor