Expert: Felul în care politicienii R. Moldova au gestionat cazul eliberării piloţilor, un exemplu de eşec politic şi uman

Politicienii moldoveni nu-şi dau seama că speculând cu vieţile piloţilor eliberaţi din captivitatea talibanilor şi informaţia respectivă, traumatizează profund atât pe ei, cât şi familiile lor, afirmă Ludmila Popovici.
Ludmila Popovici, centrul Memoria, R. Moldova
Ludmila Popovici, centrul Memoria, R. Moldova (crime.moldova.com)

Directoarea executivă a Centrului pentru reabilitarea victimelor torturii „Memoria” de la Chişinău, Ludmila Popovici, consideră că eliberarea din captivitate a celor doi piloţi moldoveni apoi folosirea lor în dispute electorale nu face decât să acutizeze traumele acestora. În opinia expertei, acţiunile politicienilor moldoveni ar fi un exemplu elocvent de eşec, atât politic, cât şi uman.

„Faptul că sunt undeva, în Moscova, la nu ştiu care organizaţie neguvernamentală mă pune pe gânduri, fiindcă eu cunosc situaţia din Moscova şi adevăratele ONG-uri nu mai există. Când am văzut informaţia, am zis: Vai, Doamne, nu ştiu ce se întâmplă cu ei şi la cine au nimerit.

Ei nu-şi dau seama că speculând cu aceste cazuri, cu vieţile acestor oameni, cu toată informaţia respectivă, traumatizează profund atât pe ei, cât şi familiile lor. Deci, oamenii aceştia au trecut prin traume extreme, vă imaginaţi cum e pentru ei să se simtă folosiţi în nişte jocuri murdare ale politicienilor”, a declarat pentru Radio Europa Liberă experta centrului specializat pe oferirea asistenţei, inclusiv psihologice, persoanelor trecute prin situaţii traumatizante.

Mai mult, Ludmila Popovici a ţinut să atenţioneze că felul în care au gestionat până acum politicienii moldoveni cazul eliberării piloţilor Lionel Buruiană şi Mihai Crihan din captivitatea talibanilor ar putea reprezenta un studiu de caz pentru studenţii de la ştiinţe politice şi psihologie.

Procuratura Generală a atenţionat acum două zile că vehicularea unor informaţii în spaţiul public de anumite persoane ar fi un lucru total iresponsabil şi riscă să pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, având în vedere faptul că cele două persoane încă nu sunt în custodia autorităţilor Republicii Moldova şi în deplină siguranţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe