Barack Obama: “Trump nu va fi preşedinte”

Actualul preşedinte american, aflat la ultimul său mandat, a criticat atitudinea şi retorica tuturor candidaţilor prezidenţiali din tabăra republicană. Obama a declarat că Donald Trump nu va fi ales preşedinte de electoralul american.
Barack Obama
Barack Obama (Mandel Ngan / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
17.02.2016

Preşedintele american Barack Obama a criticat lista a candidaţilor prezidenţiali din partea taberei republicane în timpul unei conferinţe de presă desfăşurată marţi după amiază.

“Cred că observatorii străini sunt nedumeriţi de o parte din retorica ce a avut loc în aceste primare republicane şi în dezbaterile republicane”, a susţinut Obama când a fost întrebat ce cred liderii străini despre Donald Trump.

Obama a adăugat faptul că afirmaţiile sale nu îl vizează doar pe Trump, principalul candidat prezidenţial din partea republicanilor.

Preşedintele american a listat mai multe probleme, inclusiv schimbarea climatului şi imigraţia, susţinând că niciunul dintre candidaţii GOP nu le abordează în mod eficient:

“Găsesc interesant faptul că toţi sunt concentraţi în principal pe Trump deoarece el spune ceea ce spun şi ceilalţi candidaţi dar într-un mod mai interesant. Aşadar, s-ar putea ca el să fi ridicat miza în privinţa sentimentului anti-musulman, dar dacă sunteţi atenţi la ceea ce au avut de spus ceilalţi candidaţi republicani, chiar şi acele lucruri sunt destul de tulburătoare. S-ar putea ca el [Trump] exprime un puternic sentiment anti-imigraţie, dar aţi auzit acelaşi lucru şi din partea celorlalţi candidaţi.

“Ei neagă cu toţii schimbarea climatului. Cred că acel lucru nelinişteşte comunitatea internaţională, din moment ce ştiinţa este clară. După cum ştim, celelalte ţări ale lumii speră întrucâtva că SUA va fi de partea ştiinţei, raţiunii şi bunului simţ. Nu este vorba doar de Trump. Uitaţi-vă la celelalte declaraţii făcute de ceilalţi candidaţi”, a precizat Obama.

Asociind politicile şi declaraţiile provocatoare ale lui Trump cu ceilalţi candidaţi GOP, preşedintele american a repetat de fapt mesajul mai amplu al Partidului Democrat.

Cu toate acestea în urma conferinţei de presă, a devenit clar faptul că Obama îl priveşte pe Trump cu un dispreţ special. El a prezis că Trump nu va câştiga alegerile prezidenţiale din 2016 deoarece electoratul american ar fi prea conştient pentru a-l plasa într-o poziţie atât de importantă, conform Business Insider.

“Cred în continuare că Trump nu va fi preşedinte. Şi motivul pentru acest lucru este faptul că am o mare încredere în poporul american. Şi cred că ei [cetăţenii] recunosc faptul că funcţia de preşedinte este serioasă”, a mai susţinut Obama.

La un miting electoral organizat marţi seara, Trump a lovit înapoi, susţinând că Obama este norocos că nu a candidat şi el pentru preşedinţie în 2012.

“Acest om a făcut o treabă atât de proastă încât ne-a împins înapoi cu mult. Pentru mine părerea sa ar fi un compliment, ca să fiu sincer”, a susţinut Trump. “Sunteţi norocos că nu am candidat data trecută, când a candidat Romney, deoarece aţi fi rămas un preşedinte cu un singur mandat.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor