Sanders şi Trump câştigă alegerile primare prezidenţiale din New Hampshire

Senatorul Bernie Sanders a înfrânt-o pe Hillary Clinton în alegerile primare democratice din New Hampshire, iar omul de afaceri miliardar Donald Trump este câştigătorul clar în tabăra republicană.
Senatorul din Vermont, Bernie Sanders, candidat la alegerile prezidenţiale americane din 2016.
Senatorul din Vermont, Bernie Sanders, candidat la alegerile prezidenţiale americane din 2016. (Captură Foto)

Cei doi candidaţi, la un moment dat consideraţi a avea şanse mici în cursa prezidenţială americană, au ieşit victorioşi marţi în faţa rivalilor lor, obţinând o victorie uşoară în alegerile primare din New Hampshire.

Senatorul democat Bernie Sanders din Vermont a devansat-o clar pe rivala sa mai renumită, fostul secretar de stat şi fosta Primă Doamnă, Hillary Clinton.

În tabăra republicană, omul de afaceri Donald Trump a obţinut 33% dintre voturi. Printre rivalii învinşi se numără şi senatorul din Texas Ted Cruz sau fostul guvernator din Florida, Jeb Bush.

Pentru observatorii care îi susţin pe republicanii consacraţi precum Bush, lupta pentru locul al doilea a fost la fel de semnificativă precum cea pentru locul întâi, susţine Deutsche Welle.

Guvernatorul din Ohio, John Kasich, a creat o surpriză după ce s-a clasat pe locul al doilea (16%), în timp ce senatorul de Florida Marco Rubio a coborât pe poziţia a cincea, cu 11% dintre voturi, după fostul guvernator de Florida Jeb Bush. I-a devansat ultraconservatorul senator de Texas Ted Cruz, cu 12% din voturi.

“Vom face America din nou măreaţă”, a declarat Trump susţinătorilor săi, care au scandat la un moment dat “SUA! SUA!”.

Victorie majoră pentru Sanders

Între timp, victoria decisivă pentru Sanders reafirmă poziţia de rival de temut pentru Clinton, cândva considerată a fi alegerea potrivită pentru tabăra democrată la prezidenţialele americane din 2016.

Fostul primar din Burlington, Vermont, a obţinut 59% dintre voturi faţă de 39% ale lui Clinton.

“Împreună am trimis un mesaj care se va auzi de pe Wall Street până la Washington, din Maine până în California, şi anume un mesaj care spune că guvernul ţării noastre aparţine tuturor oamenilor şi nu doar unui grup de contribabili bogaţi implicaţi în campaniile electorale”, a declarat Sanders susţinătorilor săi după anunţarea rezultatelor electorale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe