"Americanizarea" României, costuri uriaşe. Guvernul va angaja o armată de consultanţi fiscali

Schimbarea modului în care vor fi impozitaţi românii va impune angajarea a 35.000 de consultanţi fiscali, costul salarizării acestora fiind de circa 1 miliard de euro.
Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.
Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. (Viaţa Liberă)

În urmă cu doar două zile, ministrul muncii, Olguţa Vasilescu, explica ce "bine" va fi după ce Guvernul va adopta sistemul american şi va introduce impozitul (global) pe gospodării, astfel încât românii să-şi poată deduce o sumedenie de cheltuieli, cerând chitanţe inclusiv de la profesoara care le meditează copiii. Olguţa susţinea că aşa se vor scoate din economia neagră toţi banii posibili. Ce n-a explicat fosta primăriţă a Craiovei a fost costul acestei măsuri pe care îl va plăti finalmente tot cetăţeanul.

Cum completarea declaraţiilor fiscale "pe sistem american" (ca să o cităm pe Olguţa Vasilescu) va fi destul de complicată şi complexă, Guvernul va angaja circa 35.000 de consultanţi fiscali care să-i ajute pe contribuabili să-şi completeze declaraţiile fiscale după ce România va trece din 2018 la impozitul pe venitul global, a anunţat ministrul Finanţelor, relatează hotnews.

"Mecanismul de globalizare a veniturilor şi impozitarea venitului global nu va putea să funcţioneze fără o asistenţă de specialitate şi, atunci, vom introduce şi vom promova instituţia consultantului fiscal, dar nu un consultant fiscal pe care contribuabilul să-l angajeze, statul îşi asumă această obligaţie de a angaja consultanţi fiscali care să-şi ofere serviciile în mod gratuit tuturor contribuabililor, care vor trebui să facă această declaraţie de impozit pe venitul global", a declarat Ştefan, explicând că fiecare consultant fiscal va funcţiona aproape precum un medic de familie: va fi plătit de către stat, va asigura consultanţă gratuită, va întocmi fişa de impozit şi tot el va plăti taxele ducând astfel la dispariţia cozilor, dar îţi va oferi şi consultanţă extinsă despre cum să îţi investeşti banii (bursă, acţiuni, fonduri de pensii etc.) sau să îţi protejezi investiţiile.

Fiecare consultant fiscal ar urma să gestioneze declaraţiile fiscale pentru circa 200 de gospodării şi va avea un onorariu mediu lunar de circa 10.000 lei lunar, ceea ce înseamnă o cheltuială pentru statul român de 350 milioane lei lunar, adică 4,2 miliarde de lei anual (aproape 1 miliard de euro). Suma este comparabilă cu bugetul pe un an al Bucureştiului.

Viorel Ştefan nu a explicat de unde ar proveni sumele uriaşe necesare statului pentru a plăti armata de consultanţi fiscali.

Potenţiala creştere cu 4,2 miliarde de lei a cheltuielilor statului în 2018 ar veni pe fundalul scăderii cotei de impozitare de la 16% la 10%, precum şi la impunerea unui impozit 0% pentru cei cu venituri sub 2.000 de lei lunar, măsuri promise miercuri de Viorel Ştefan, după ce opinia publică s-a alarmat că PSD intenţionează să renunţe la cota unică de impozitare în favoarea impozitului progresiv.