Tăriceanu: DNA este un fel de poliţie politică în România!

Apărut marţi în faţa instanţei în calitate de inculpat, preşedintele Senatului îi acuză pe procurorii anticorupţie că fac vânătoare şi încearcă să smulgă denunţuri.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, marţi, la sediul Înaltei Curţi, că procurorii încearcă să obţină denunţuri care îl vizează şi a acuzat că DNA este o poliţie politică.

"Acuzaţiile (din dosar n.r.) sunt lipsite de orice fel de fundament în realitate. E un fel de proces de intenţie. Procurorii ar fi mulţumiţi să declarăm ce şi-ar dori ei, eventual să ne şi autoincriminăm. (...) Procurorii fac ceea ce se numeşte vânătoare, nu sunt singurul în această situaţie. DNA trebuie să înţeleagă că trebuie să respecte şi ea Constituţia, legea, şi drepturile şi libertăţile cetăţeanului. DNA este un fel de poliţie politică în România. Consider că e inacceptabil acest comportament din partea procurorilor care încearcă să smulgă denunţuri de la cei care sunt anchetaţi împotriva anumitor persoane", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax, la finalul şedinţei de judecată în dosarul privind retrocedarea Fermei Regale Băneasa şi a unei suprafeţe din Pădurea Snagov.

Mai merită menţionat că în momentul în care Curtea Supremă a vrut să fixeze următorul termen în dosar pentru data de 9 mai, Tăriceanu a cerut o amânare pe motiv că trebuie să trebuie să ţină un discurs în Parlament.

"Vine preşedintele României în Parlament, ţine un discurs atunci, sunt ceremonii oficiale, trebuie să particip la ele, dacă se poate altă dată...", s-a adresat instanţei şeful Senatului, potrivit jurnalistului Ionel Stoica.

Dosarul

Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul Pădurea Snagov şi Firma Băneasa. Alături de Tăriceanu, a mai fost deferit instanţei Marian Marius Dorin, acesta fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă.

Potrivit procurorilor DNA, la data de 15 aprilie 2016, în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, actualul şef al Senatului, în depoziţia luată sub jurământ, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată, printre care Paul al României, Remus Truică, Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi, Dan Andronic etc.

Astfel, Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre:
- retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului);
- implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare;
- actele de vânzare–cumpărare vizând aceste bunuri.

Conform DNA, Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu relaţia avută cu inculpaţii Tal Silberstein, Andronic Dan Cătălin şi Truică Remus, în contextul menţionat mai sus, întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate mai sus şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.

În acelaşi context, şeful Senatului a mai precizat că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein.

Totodată, Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.

În ceea ce-l priveşte pe Marian Marius Dorin, acesta este acuzat, de asemenea, că a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu angajarea lui Marcovici Marius Andrei, în calitate de consilier personal la Cancelaria primului ministru Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton, urmare a înţelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein.

De asemenea, Marian Marius Dorin a afirmat în mod nereal că nu cunoştea activitatea şi atribuţiile de serviciu ale lui Marcovici Marius Andrei, în condiţiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice ca „omul lui Tal”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne