Ambasadorul SUA la ONU: Nimeni nu se poate simţi în siguranţă în China

Organizaţia Naţiunilor Unite, Ambasadorul Susan Rice răspunde la întrebările reporterilor "în cadrul unui briefing de presă la Casa Albă 28 februarie 2011 în Washington,
Organizaţia Naţiunilor Unite, Ambasadorul Susan Rice răspunde la întrebările reporterilor "în cadrul unui briefing de presă la Casa Albă 28 februarie 2011 în Washington, (Chip Somodevilla / Getty Images)

Ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, a vorbit în discursul său referitor la politicile principale în domeniul drepturilor omului despre problema drepturilor omului din China, potrivit The Times of India.

Aceasta a susţinut că nimeni nu se poate simţi în siguranţă în China, o ţară care impune restricţii severe în ceea ce priveşte drepturile fundamentale ale poporului său.

"Poporul chinez se confrunta cu restricţii din ce în ce mai mari ale libertăţilor lor de exprimare, de întrunire şi de asociere. Când oamenii din China nu reuşesc să-i tragă la răspundere oficialii pentru corupţiei, abuzuri de mediu, problemele care afectează atât China, cât şi restul lumii, rămân nerezolvate", a declarat Susan Rice.

"Atunci când instanţele închid disidenţi politici care doar îndeamnă la respectarea legilor Chinei, nimeni din China - nici măcar americanii care fac afaceri acolo – nu se poate simţi în siguranţă".

"Când minorităţilor etnice şi religioase, cum ar fi tibetanii şi uigurii, le sunt negate libertăţile fundamentale, încrederea care ţine diversele societăţi unite este subminată. Astfel de abuzuri diminuează potenţialul Chinei din interior", a explicat aceasta.

Rice - afirmaţii surprinzătoare

Rice a apărat ambiguitatea politicii americane faţă de China spunând că în acest nou secol există puţine relaţii mai complexe şi mai importante decât cea dintre Statele Unite şi China. După ani de proteste ale sectorului manufacturier american împotriva outsourcing-ului care a generat milioane de şomeri în Statele Unite, Rice a afirmat că relaţiile de comerţ dintre cele două state creează locuri de muncă în SUA:

"Apreciem cooperarea Chinei cu privire la anumite provocări de securitate presante, de la Coreea de Nord în Iran. Relaţia noastră de comerţ, unul dintre cele mai mari din lume, susţine nenumărate locuri de muncă americane. Tocmai de aceea, avem un interes în tipul de putere care va deveni China şi acesta este motivul pentru care drepturile omului sunt parte integrată a relaţiilor noastre cu China", a continuat aceasta.

"Deci, Statele Unite vorbeşte în mod clar şi consistent cu guvernul chinez referitor la îngrijorările noastre legate de drepturile omului, la fiecare nivel, inclusiv la summit-ul din acest an dintre preşedintele Obama şi preşedintele Xi de la Sunnylands", a adăugat aceasta.

Oficialii americani contactează în mod direct omologii lor chinezi cu privire la cazurile specifice de interes, cum ar fi cel a lui Liu Xiaobo, precum şi cu privire la modelele mai largi de comportament restrictiv.

"Ne declarăm public condamnarea atunci când sunt au loc abuzuri", a declarat Rice.

În discursul său, Rice a amintit ca China nu este singura ţară în care drepturile omului sunt încălcate, criticând şi abuzurile din Rusia.

LGBT şu Rusia

"Acelaşi lucru este valabil şi pentru Rusia... nu vom rămâne tăcuţi în faţa eforturilor sistematice ale guvernului Rusiei de a restrânge acţiunile societăţii civile din Rusia, de a stigmatiza comunitatea LGBT, de a constrânge vecini ca Ucraina care doresc o integrare mai strânsă cu Europa, sau de a înăbuşi drepturile omului în Caucazul de Nord", a concluzionat aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe