Shanghai închide şcolile din cauza păturii de smog


China: Shanghai închide şcolile pentru prea mult smog, 6 decembrie 2013
China: Shanghai închide şcolile pentru prea mult smog, 6 decembrie 2013 (ChinaFotoPress / ChinaFotoPress via Getty Images)

Autorităţile din Shanghai sfătuiesc oamenii să nu iasă din casă, întrucât PM2.5 a ajuns la o valoare de peste 500, în timp ce OMS a stabilit la 25 valoarea nivelului de pericol. Străinii care trăiesc în China au numit acest fenomen al aerului irespirabil „Airpocalypsă”.

PM2,5 este numit praful fin, ale cărui particule au diametrul mai mic de 2,5 micrometri; praful este un amestec fizico-chimic complex, compus atât din elemente primare emise direct de surse cât şi din elemente secundare ce se formează ulterior. Sursele pot fi de origine naturală sau antropice (determinate de acţiunea omului). Prin urmare compoziţia prafului este foarte variată putând include metale grele, nitraţi, sulfaţi, amoniu, carbon organic, hidrocarburi aromatice policiclice, dioxine, furan, etc.

În Shanghai a fost dată alarma de poluare. Municipalitatea a închis toate şcolile din cauza păturii de smog şi a concentraţiei mari de particule fine, PM2.5. La ora 13,00 (ora locală) se înregistra o valoare a PM2.5 (cele mai periculoase, deoarece acestea se insinuează în organele umane), de 509 micrograme pe metru cub.

Valorile au fost înregistrate de către centrala de control a Consulatului SUA din Shanghai şi sunt considerate extrem de periculoase, de aceea toată lumea a fost sfătuită să nu iasă din casă. Alte centrale înregistrează cifre uşor mai reduse, dar tot peste 500, în timp ce unităţile de control ale oficialilor guvernamentali din Shanghai au înregistrat o cifră de 447 (?), neprecizându-se însă în ce moment au fost înregistrate valorile.

"Recordul" anterior la Shanghai a fost de 317. Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte la 25 de micrograme pe metru cub limita pentru concentraţia de PM2.5. Limita actuală de la Shanghai este de peste de 20 de ori mai mare decât limita stabilită.

Shanghaiul la fel de poluat ca Beijingul

Gary Locke, ambasadorul SUA de la Beijing, şi-a anunţat demisia după doar doi ani şi jumătate de serviciu. Printre motivele demisiei sale, spune Financial Times citând surse apropiate familiei, se numără îngrijorarea sa cu privire la nivelul de poluare din capitala chineză. Locke, primul chino-american care a reprezentat Statele Unite în ţara strămoşilor săi, a ajuns în China în 2011, dar soţia sa şi cei trei fii ai săi s-au reîntors deja, în acest an, în America.

Ambasada americană de la Beijing de ani de zile publică actualizări, în fiecare oră, cu privire la calitatea aerului din ţară. Recent, datorită acestei iniţiative dar şi a presiunii opiniei publice, guvernul chinez a fost forţat să recunoască gravitatea problemei în China de Nord.

În luna martie a acestui an, la sesiunea parlamentară, academicianul şi deputatul Shi Zhongshan a spus direct că, în China, smogul este mai periculos chiar decât epidemia de SARS. El a mai adus la cunoştinţă şi ratingul emis de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), privind calitatea aerului în oraşe din întreaga lume. Potrivit ratingului, în China, cel mai curat aer este în oraşul Haikou, care se află pe locul 273 din 1802 oraşe.

Deputatul a mai adăugat că în Beijing, din 100.000 de oameni, 76 de bărbaţi şi 48 de femei suferă de cancer pulmonar.