Georgeta Filitti: „Noi, copiii Montessori, suntem oameni iubiţi pentru că această formă de educaţie nu conţine ideea de constrângere”

Georgeta Filitti: „Noi, copiii Montessori, suntem oameni iubiţi pentru că această formă de educaţie nu conţine ideea de constrângere”

Se încarcă player-ul...

Nu e om care să nu fi aplicat această metodă [Metoda Montessori] şi care să nu fie un om bogat. Există o bogăţie spirituală pe care o dobândeşti pătruns fiind de filosofia acestei educaţii, care este zestrea cu care eşti aruncat în lume şi pe care nu ţi-o poate lua nimeni, afirma Georgeta Filitti în cadrul lansării de la Bookfest a antologiei Educaţie şi pace, de Maria Montessori, carte apărută la editura Vremea, (cu aprobarea Association Montessori Internationale- AMI).

În ce constă acestă metodă? În ideea că de la primul contact al profesorului cu micul învăţăcel, acestuia îi este lăsată posibilitatea de dezvoltare. Profesorul, când se apropie de el are un singur gând: cum să-l fac să gândească singur? Cum să-l fac să devină creator, explica istoricul Georgeta Filitti care, atunci când a fost copil, a urmat o grădiniţă Montessori.

„Evitarea conflictelor este misiunea politicii. Construirea păcii este misiunea educaţiei. Copilul care a simţit o iubire profundă faţă de mediu şi de fiinţele vii, care a găsit bucurie şi entuziasm în muncă ne face să sperăm că omenirea se poate dezvolta într-un sens nou”, spunea Maria Montesssori, la Congresul Internaţional Montessori, în 1937 (citat din cartea Educaţie şi pace).

Soluţia în momentul de faţă, este atragerea „României profunde”, (cum numeşte istoricul Filitti generaţia de tineri conştienţi şi cu potenţial creator) prin această filosofie educaţională „în care oamenii sunt educaţi cu calm, cu respect, unde li se dezvoltă personalitatea şi unde nu se întâmplă toate nenorocirile care se întâmplă în şcolile de stat”.

Copiii Montessori devin oameni iubiţi, plini de virtuţi, oameni cu graţie, frumuseţe spirituală şi oameni care ştiu să încline pentru lucrurile esenţiale, a mai adăugat Georgeta Filitti, explicând că, doar într-o lume cu astfel de oameni, va putea guverna pacea, nu războiul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale