Zuckerberg recunoaşte: Administraţia Biden a făcut presiuni pentru cenzurarea pe Facebook a conţinutului privind Covid-19

Mark Zuckerberg (Gerard Julien/AFP/Getty Images)
Redacţia
27.08.2024

În urmă cu doi ani, Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a recunoscut că FBI a făcut presiuni asupra Facebook pentru a cenzura povestea laptopului lui Hunter Biden. Acum, el participă la o anchetă a Congresului.

Într-o scrisoare surprinzătoare trimisă luni seara preşedintelui Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanţilor a SUA, Jim Jordan, Zuckerberg a recunoscut că funcţionari de rang înalt ai administraţiei Biden „au exercitat presiuni repetate” asupra echipelor Facebook pentru a elimina informaţii legate de COVID-19 pe care platforma nu le-ar fi cenzurat altfel - iar administraţia „şi-a exprimat frustrarea faţă de echipele noastre atunci când nu am fost de acord”.

Potrivit Zero Hedge, CEO-ul Meta a declarat că şi-ar fi dorit să fi fost mai deschis împotriva eforturilor administraţiei Biden în timpul pandemiei.

Zuckerberg afirmă că regretă faptul că Meta a cedat presiunii administraţiei Biden de a cenzura conţinutul, afirmând în scrisoarea sa că intervenţia a fost „greşită” şi că intenţionează să riposteze dacă se va mai întâmpla.

„Cred că presiunea guvernului a fost greşită şi regret că nu am fost mai deschişi în această privinţă. Sunt ferm convins că nu ar trebui să ne compromitem standardele de conţinut din cauza presiunilor exercitate de orice administraţie, în orice direcţie - şi suntem pregătiţi să ripostăm dacă se mai întâmplă aşa ceva”, a scris Zuckerberg.

El a declarat, de asemenea, că Facebook nu ar fi trebuit să cenzureze povestea laptopului lui Hunter Biden din NY Post - şi a spus că FBI a avertizat platforma „cu privire la o potenţială operaţiune de dezinformare rusească despre familia Biden şi Burisma în perioada premergătoare alegerilor din 2020”.

„În acea toamnă, când am văzut un articol din New York Post care relata despre acuzaţii de corupţie în care era implicată familia lui Joe Biden, pe atunci candidat democrat la preşedinţie, am trimis articolul respectiv verificatorilor de fapte pentru revizuire şi l-am retras temporar în aşteptarea unui răspuns. De atunci, a devenit clar că reportajul nu a fost o dezinformare rusească şi, în retrospectivă, nu ar fi trebuit să retragem articolul”, se arată în scrisoare.

De asemenea, Zuckerberg mai subliniază că „unii oameni cred că această muncă a avantajat o parte în detrimentul celeilalte”, adăugând că Facebook „nu mai retrage temporar conţinutul în SUA în timp ce aşteaptă verificările de fapte”.

Republicanii din comisie, conduşi de Jim Jordan, reprezentant din Ohio, au salutat primirea acestei scrisori într-o lungă serie de postări pe X, numind-o o „mare victorie pentru libertatea de exprimare”.

Casa Albă a emis o declaraţie în care apără abordarea administraţiei cu privire la informaţiile Covid-19.

„Când s-a confruntat cu o pandemie mortală, această administraţie a încurajat acţiuni responsabile pentru a proteja sănătatea şi siguranţa publică. Poziţia noastră a fost clară şi consecventă: credem că societăţile de tehnologie şi alţi actori privaţi ar trebui să ia în considerare efectele pe care acţiunile lor le au asupra poporului american, făcând în acelaşi timp alegeri independente cu privire la informaţiile pe care le prezintă”, se arată în declaraţie.

Odată ce Elon Musk a cumpărat Twitter (acum X) la sfârşitul anului 2022, transformând platforma într-un refugiu pentru „libertatea de exprimare” şi reinstalând numeroşi utilizatori conservatori interzişi, Zuckerberg a devenit o ţintă specială pentru Jordan.

Jordan a susţinut că administraţia Biden a exercitat presiuni nejustificate asupra platformelor de social media pentru a elimina conţinutul pe teme de la Covid-19 la laptopul lui Hunter Biden.

El a cerut de la Meta înregistrări ample ale comunicărilor interne, ameninţându-l pe mogulul tehnologiei cu o audiere pentru sfidarea Congresului, înainte de a renunţa în ultimul moment, afirmând că Meta a furnizat documentele solicitate.

Zuckerberg a declarat, de asemenea, că nu va repeta contribuţiile pe care le-a făcut în ultimul ciclu de alegeri prezidenţiale pentru a finanţa infrastructura electorală, menţionând că, deşi acestea au fost menite să fie nepartizane, unii oameni au interpretat totuşi efortul ca fiind în beneficiul unui partid sau altul.

„Scopul meu este să fiu neutru şi să nu joc un rol într-un fel sau altul - sau chiar să pară că joc un rol. Aşa că nu intenţionez să aduc o contribuţie similară în acest ciclu”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor