Zuckerberg, în "război" cu nativii hawaieni: Plecaţi de pe proprietatea mea

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a intentat o serie de procese pentru a rezolva o dispută de pe mega-proprietatea sa din Pacific, obligând familiile native să-şi vândă pământul.
Mioara Stoica
24.01.2017

alte articole

Mark Zuckerberg (http://theopinionator.com)
Mioara Stoica
24.01.2017

Proprietatea lui Zuckerberg trebuia să devină un loc de relaxare, departe de Palo Alto. Cu toate acestea, uriaşa proprietate în valoare de 100 de milioane de dolari achiziţionată în 2014 pe insula Kauai, în arhipelagul Hawaii, îi creează probleme fondatorului Facebook.

Controversa creată de o lege din 1850

Ultima problemă a lui Mark Zuckerberg - raportează ziarul Honolulu Star Adverttiser - este o lege veche din anul 1850, care permite oricărei persoane care a avut strămoşi ce deţineau bucăţi mici de teren pe insulă, să-şi revendice proprietatea.

Pentru a-şi proteja proprietatea şi mai ales intimitatea, Zuckerberg a lansat o serie de procese împotriva a circa o sută de nativi, astfel încât familiile care deţin mici parcele de teren pe insulă să i le vândă.

Mega-proprietatea lui Zuckerberg

Proprietatea lui Zuckerberg acoperă peste 2800 de km pătraţi şi este una dintre cele mai mari din Oceanul Pacific. Este o proprietate înconjurată de pădure tropicală, cu o plajă de nisip alb de 800 de metri. Cu toate că localnicii nu au documente care atestă dreptul de proprietate asupra terenurilor de pe insulă, ei trăiesc pe parcele mici de teren de pe proprietatea miliardarului. Prin acţiuni legale, Zuckerberg vrea să cumpere terenul în litigiu şi să obţină controlul deplin al succesiunii nativilor care îşi pot revendica drepturile pe proprietatea sa.

Bineînţeles, există riscul ca povestea să dăuneze reputaţiei fondatorului Facebook, acesta putând fi privit ca miliardarul gata să le dea cu piciorul descendenţilor unui popor care trăieşte pe acest pământ de secole.

Avocatul Keoni Shultzm, care reprezintă echipa miliardarului, justifică acţiunea astfel: "Noi vrem doar să identificăm potenţialii co-proprietari şi să-i lichidăm dându-le o recompensă." Nu este prima dată când obsesia de intimitatea a lui Zuckerberg este o sursă de controverse. În iunie anul trecut, magnatul a ajuns pe toate ziarele americane deoarece a ridicat un zid înalt în jurul proprietăţii sale hawaiene dezlănţuind mânia vecinilor. Aceştia au lansat o cruciadă împotriva lui susţinând că gardul construit nu le mai permite rezidenţilor să vadă marea.

Mai multe informaţii: Honolulu Star Adverttiser , USA Today , FOX News

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor