Zilele bibliotecii Onisifor Ghibu, Ediţia a XX-a

Ana Lesan
24.10.2012

Miercuri, 24 octombrie, în incinta bibliotecii Onisifor Ghibu a avut loc o deosebită activitate festivă Omagiu patronului spiritual al Bibliotecii - Onisifor Ghibu, moderator pe post de gazdă fiind Vitalie Răileanu (cercetător literar), dar şi directorul bibliotecii. La această manifestare culturală au fost invitaţi: Ion Ungureanu (actor, regizor, scriitor), Vladimir Beşleagă (scriitor), Nicolae Dabija (poet academician), Alexandru Moşanu (istoric), elevii de la Liceul Teoretic „O.Ghibu”, directorul B.M. „B.P.Haşdeu” Lidia Kulikovski etc.

Acest program al manifestării culturale şi ştiinţifice ce a întregit marcarea celor 20 de ani a acestui prim-lăcaş ai Cărţii româneşti. Astfel, această zi este dedicată şi omului de cultură Onisifor Ghibu, care a luptat pentru o naţiune pur românească, şi continua să cultive acel spirit de patriotism în noua generaţie prin prisma bibliotecii, unde în anul 1991 şi-a deschis uşile pentru cititori, oferind ediţii şi publicaţii româneşti.

Învăţăceii de la liceul teoretic „O.Ghibu” au prezentat un program de excepţie, un val de muzică populară care a încântat şi mângâiat inimile oamenilor, cât şi recital de poezie „Mai aproape de hotare prin Basarabia".

Noi, suntem Românie,

Şi pe câmp de bătălie

Vom lupta pentru Românie”.

Elevii au oferit şi un studiu biografic al lui O.Ghibu: „Marele patriot, pedagog şi istoric a avut drept scop să trezească în noi acele rădăcini româneşti, cât şi susţinerea profesorilor de a cultiva şi instrui. Astfel, Ghibu rămâne o personalitate care a luptat pentru primul abecedar românesc şi care a fost şi este un un model de cetăţean fidel al Patriei sale”.

Ion Ungureanu, fost ministru al culturii, a avut o contribuţie deosebită prin protejare acestei biblioteci, cu scopul de a continua activitatea lui O.Ghibu şi de a distruge flagelul mentalităţii sovietice, ce ruginea moralitatea şi educaţia copiilor. Timp de 20 de ani biblioteca se află în strânsă legătură şi în parteneriat cu Biblioteca Mitropolitană din Bucureşti „Mihail Sadoveanu”, care oferă seturi şi volume de excepţie pentru promovarea şi dezvoltarea culturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor