Ziar elveţian susţine că ar fi descoperit un complot al agenţilor ruşi la Davos. Poliţia neagă unele detalii

Forumul Economic Mondial din Davos
Forumul Economic Mondial din Davos (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Oficialii elveţieni au scos la iveală o aparentă operaţie de spionaj în care agenţi ruşi s-au dat drept instalatori în Davos, locul întâlnirii anuale a Forumului Economic Mondial, a informat o publicaţie marţi.

Raportul din ziarul Tages-Anzeiger a afirmat că cei doi ruşi au fost verificaţi de Poliţia elveţiană în august anul trecut în staţiunea de schi care găzduieşte săptămâna aceasta întrunirea WEF a elitelor de afaceri şi politică din toată lumea.

Cei doi ruşi au prezentat paşapoarte diplomatice şi au părăsit ţara, se arată în raport, preluat de Reuters.

Poliţia din cantonul estic Grisons din Elveţia a declarat că doi bărbaţi cu paşapoarte diplomatice emise de Rusia au făcut obiectul unui control de identitate "de rutină" la Davos în august 2019, dar nu a fost stabilită nicio legătură între vizita lor şi WEF.

„Este adevărat că am verificat doi cetăţeni ruşi la Davos şi s-au identificat cu paşapoarte diplomatice, dar nu am putut stabili niciun motiv pentru a-i reţine. Li s-a permis să plece”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei cantonale, adăugând că poliţia nu i-a identificat niciodată pe bărbaţi ca fiind instalatori.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Rusiei la Berna a contestat raportul, afirmând că doi diplomaţi ruşi acreditaţi în afara Elveţiei au fost verificaţi şi li s-a permis să plece.

„Paşapoartele diplomatice sunt date oficialilor de rang înalt, nu muncitorilor”, a spus el. „Cred că aceasta a fost probabil o glumă proastă”.

Maria Zakharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, la Moscova, a declarat că nu are cunoştinţă de incident.

Magnatul financiar Bill Browder, care a condus o campanie de expunere a corupţiei Kremlinului şi de pedepsire a oficialilor ruşi implicaţi în moartea avocatului său, Serghei Magniţki, a declarat că presupusul incident arată scara operaţiunilor Rusiei.

„Ruşii se concentrează activ asupra tuturor duşmanilor în toate ţările - au resurse uriaşe şi Davos este un loc important, iar acesta este singurul loc în care pot veni şi să-i acuz personal pe oficialii ruşi cu privire la uciderea lui Serghei Magniţki”, a afirmat Browder pentru Reuters.

După omorârea contabilului firmei sale, Serghei Magniţki, într-o închisoare din Rusia, Browder a renunţat la cariera de investitor şi a început să facă lobby în ţările occidentale pentru a crea un sistem de legi care să impună pedepse financiare asupra celor care încalcă grosolan drepturile omului în Rusia.

Browder a avut un mare succes în SUA, ambele tabere ale Congresului votând Legea Magniţki. Aceasta impune neacordarea vizelor şi îngheţarea conturilor celor găsiţi vinovaţi de abuzuri în Rusia. Canada a votat şi ea o lege Magniţki, stârnind furia Kremlinului, iar Marea Britanie a promis că o va vota după ieşirea din UE.

Între timp, Donald Trump a emis, la începutul mandatului său, un ordin executiv care lărgeşte Legea Magniţki şi îi pedepseşte pe marii abuzatori ai drepturilor omului indiferent din ce ţară provin.

După moartea lui Magniţki în închisoare, Rusia l-a acuzat postum de fraudă, într-un proces politic criticat de majoritatea analiştilor ca fiind o farsă.

Dar răzbunarea Kremlinului nu s-a oprit aici. Procurorii ruşi au deschis un dosar împotriva lui Browder pe motiv că ar fi ordonat un şir de crime, inclusiv asupra lui Magniţki.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe