Zeci de morţi, într-un atac asupra sediului poliţiei din Damasc

Combatanţi înarmaţi au atacat sediul poliţiei din Damasc, provocând zeci de morţi printre poliţişti şi susţinătorii preşedintelui Bashar al-Assad. (BULENT KILIC / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
20.07.2012

Combatanţi înarmaţi au atacat sediul poliţiei din Damasc, provocând zeci de morţi printre poliţişti şi susţinătorii preşedintelui Bashar al-Assad, relatează presa internaţională, care citează martori oculari.

Înaintea de lansarea atacului, combatanţi, înarmaţi cu puşti, mitraliere şi explozibili, au blocat două şosele care duc spre complexul de clădiri al poliţiei, din centrul Damascului.

Potrivit unui membru al opoziţiei, schimburile de focuri au durat cel puţin o oră.

Confruntările au loc în condiţiile în care Siria se confruntă din luna martie a anului trecut cu un val de proteste faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Potrivit ONU, confruntările au provocat 16.000 de victime în rândul civililor şi militarilor, precum şi peste 20.000 de refugiaţi.

O încetare a focului a fost decretată în aprilie anul trecut, în conformitate cu planul elaborate de emisarul ONU, Kofi Annan. Cu toate acestea, confruntările nu încetează şi bilanţul victimelor continuă să crească. Potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, cel puţin 248 de persoane, dintre care 109 civili, şi-au pierdut viaţa joi în luptele din Siria, cel mai grav bilanţ din ultimele 16 luni.

În capitala Siriei, Damasc, luptele durează de şase zile, în timp ce preşedintele sirian Bashar al-Assad a avut prima intervenţie televizată după atacul cu bombă de miercuri, în care au fost ucişi trei dintre oficialii săi. De asemenea, rebelii sirieni au anunţat că deţin controlul asupra mai multor puncte de trecere de la graniţa cu Turcia şi Irakul.

Între timp, Rusia şi China au blocat joi o nouă rezoluţie în Consiliului de Securitate al ONU, care ar fi impus noi sancţiuni regimului de la Damasc. Puterile occidentale, care au propus rezoluţia, au criticat dur votul Moscovei şi Beijingului. Negocierile cu privire la reînnoirea mandatului misiunii observatorilor ONU în Siria, care va expira vineri la miezul nopţii, continuă, iar Moscova a anunţat că va susţine proiectul de rezoluţie pakistanez privind Siria, care prevede prelungirea cu 45 de zile a misiunii Naţiunilor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor