Rusia şi China şi-au exercitat dreptul de veto în cadrul Consiliului de Securitate ONU cu privire la o rezoluţie ce vizează Siria
alte articole
Joi, Rusia şi China şi-au exercitat dreptul de veto vis-a-vis de o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care ameninţa autorităţile siriene cu sancţiuni, dacă acestea nu opresc violenţa împotriva revoltei, zădărnicind astfel speranţele Vestului de a lua măsuri dure privitoare la criza care escaladează în Siria, potrivit unui raport Reuters.
A fost a treia oară când Rusia, un aliat-cheie al guvernului sirian, şi China s-au folosit de puterea lor de veto pentru a bloca rezoluţii menite să facă presiuni asupra preşedintelui sirian Bashar al-Assad în scopul de a opri conflictul care s-a întins pe 16 luni şi a ucis mii de oameni.
Statele occidentale care au propus rezoluţia au reacţionat violent la exercitarea dreptul de veto al Rusiei şi Chinei.
Secretarul General ONU Ban Ki-moon a declarat că este "profund dezamăgit".
"Mă aşteptam ca Consiliul de Securitate şi comunitatea internaţională să fie uniţi în scopul de a face auzită o voce puternică şi unitară pentru a salva vieţi omeneşti", a declarat el reporterilor după ce s-a întors dintr-o vizită din Slovenia.
În timp ce eforturile diplomatice par să se fi prăbuşit, rebelii s-au ciocnit la Damasc cu forţele siriene loiale lui Assad la o zi după uciderea a trei oameni de bază ai preşedintelui. Acest fapt a dus la noi avertismente că situaţia a scăpat de sub control.
Rezoluţia susţinută de Occident care ar fi trimis o misiune de observare ONU în Siria pentru 45 de zile a primit 11 de voturi pro, în timp ce Africa de Sud şi Pakistan s-au abţinut.
Rusia a propus o rezoluţie alternativă proprie de a extinde misiunea ONU pe trei luni, fără ameninţarea sancţiunilor, dar nu a supus această măsură la vot, deoarece Ciurkin a declarat că vrea să evite noi confruntări. Diplomaţii occidentali au declarat că rezoluţia rusă s-a bucurat de puţin sprijin în cadrul Consiliului.
După exercitarea dreptul de veto de către Rusia şi China, Marea Britanie a propus o nouă rezoluţie ce presupune extinderea misiunii de monitorizare pentru 30 de zile, pe care speră să o supună la vot joi.
Dar Ciurkin a afirmat că trebuie să raporteze înapoi la Moscova despre noua propunere a Marii Britanii, acest lucru întârziind orice vot cu privire la extinderea misiunii ONU până vineri.