X a lui Musk, silită să plătească o amendă de 418.000 USD în urma unei anchete privind abuzurile asupra copiilor

Elon Musk (Brendan Smialowski/Getty Images)
Redacţia
04.10.2024

O instanţă australiană a confirmat vineri ordinul ca X a lui Elon Musk să plătească o amendă de 610.500 dolari australieni (circa 418.000 USD) pentru că nu a cooperat la solicitarea unei autorităţi de reglementare de a furniza informaţii cu privire la practicile de combatere a abuzurilor asupra copiilor.

X a contestat amenda, dar Curtea Federală din Australia a decis ca era obligată să răspundă la o notificare din partea eSafety Commissioner, o autoritate de reglementare a siguranţei pe internet, care solicita informaţii cu privire la măsurile luate pentru a soluţiona problema materialelor privind exploatarea sexuală a copiilor pe platformă.

Musk a privatizat X, care pe atunci se numea Twitter, în 2022. Dar compania a susţinut că nu era obligată să răspundă la notificare la începutul anului 2023, deoarece a fost integrată într-o nouă entitate corporativă controlată de Musk, eliminând astfel răspunderea.

„Dacă argumentul X Corp ar fi fost acceptat de Curte, ar fi putut stabili precedentul îngrijorător că fuziunea unei companii străine cu o altă companie străină i-ar putea permite să evite obligaţiile de reglementare în Australia”, a afirmat comisarul eSafety, Julie Inman Grant, într-o declaraţie în urma verdictului.

eSafety a iniţiat, de asemenea, proceduri civile împotriva X din cauza nerespectării normelor.

Acesta nu este primul conflict dintre Musk şi autoritatea australiană de reglementare a siguranţei pe internet. La începutul acestui an, comisarul pentru eSafety a ordonat platformei X să elimine postările în care un episcop din Australia era înjunghiat în timpul unei predici.

X a contestat ordinul în instanţă pe motiv că o autoritate de reglementare dintr-o ţară nu ar trebui să decidă ce văd utilizatorii de internet din întreaga lume şi, în cele din urmă, a păstrat postările după ce autoritatea de reglementare australiană şi-a retras cazul.

Musk a declarat la momentul respectiv că ordinul reprezintă cenzură şi a distribuit postări care descriu ordinul, care s-ar fi aplicat la nivel global, ca fiind un complot al Forumului Economic Mondial de a impune lumii reguli de securitate electronică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor