X a lui Musk, silită să plătească o amendă de 418.000 USD în urma unei anchete privind abuzurile asupra copiilor
O instanţă australiană a confirmat vineri ordinul ca X a lui Elon Musk să plătească o amendă de 610.500 dolari australieni (circa 418.000 USD) pentru că nu a cooperat la solicitarea unei autorităţi de reglementare de a furniza informaţii cu privire la practicile de combatere a abuzurilor asupra copiilor.
X a contestat amenda, dar Curtea Federală din Australia a decis ca era obligată să răspundă la o notificare din partea eSafety Commissioner, o autoritate de reglementare a siguranţei pe internet, care solicita informaţii cu privire la măsurile luate pentru a soluţiona problema materialelor privind exploatarea sexuală a copiilor pe platformă.
Musk a privatizat X, care pe atunci se numea Twitter, în 2022. Dar compania a susţinut că nu era obligată să răspundă la notificare la începutul anului 2023, deoarece a fost integrată într-o nouă entitate corporativă controlată de Musk, eliminând astfel răspunderea.
„Dacă argumentul X Corp ar fi fost acceptat de Curte, ar fi putut stabili precedentul îngrijorător că fuziunea unei companii străine cu o altă companie străină i-ar putea permite să evite obligaţiile de reglementare în Australia”, a afirmat comisarul eSafety, Julie Inman Grant, într-o declaraţie în urma verdictului.
eSafety a iniţiat, de asemenea, proceduri civile împotriva X din cauza nerespectării normelor.
Acesta nu este primul conflict dintre Musk şi autoritatea australiană de reglementare a siguranţei pe internet. La începutul acestui an, comisarul pentru eSafety a ordonat platformei X să elimine postările în care un episcop din Australia era înjunghiat în timpul unei predici.
X a contestat ordinul în instanţă pe motiv că o autoritate de reglementare dintr-o ţară nu ar trebui să decidă ce văd utilizatorii de internet din întreaga lume şi, în cele din urmă, a păstrat postările după ce autoritatea de reglementare australiană şi-a retras cazul.
Musk a declarat la momentul respectiv că ordinul reprezintă cenzură şi a distribuit postări care descriu ordinul, care s-ar fi aplicat la nivel global, ca fiind un complot al Forumului Economic Mondial de a impune lumii reguli de securitate electronică.