Weekend cu tulburări sociale în St Louis

Ofiţeri de poliţie în St. Louis, vineri 15 septembrie 2017
Ofiţeri de poliţie în St. Louis, vineri 15 septembrie 2017 (Michael B. Thomas/Getty Images)

Protestele din oraşul american St. Louis au devenit violente în a doua noapte, în weekend, ca reacţie la achitarea unui ofiţer de poliţie învinuit că a împuşcat mortal un bărbat de culoare.

Un grup mic de demonstranţi a refuzat să respecte apelul poliţiei, care a cerut împrăştierea manifestanţilor dintr-o zonă în care mai multe vitrine de magazine fuseseră sparte. Manifestanţii au continuat să arunce obiecte către forţele de poliţie, care, drept răspuns, au început un asalt pentru a opera arestări.

Confruntarea cu poliţia a avut loc într-o suburbie a oraşului cunoscută sub numele de University City, la 16 km depărtare de St. Louis, lângă universitatea Washington.

Sâmbătă, University City a fost scena unui marş tensionat dar calm, numeroase persoane protestând faţă de achitarea ofiţerului de poliţie Jason Stockley, învinuit de omor calificat, după împuşcarea - în 2011 - unui tânăr de culoare de 24 de ani - pe nume Anthony Lamar Smith.

Marşul de sâmbătă s-a încheiat după ce organizatorii au cerut mulţimii să continue duminică după-amiază. Dar un grup mic de protestatari au refuzat să plece. Poliţia le-a cerut să se disperseze, pe motiv că protestul era neautorizat.

După un timp, sute de poliţişti având echipament anti-revoltă urmaţi de vehicule blindate au început să ia cu asalt scena demonstraţiei, pentru a opera arestări - inclusiv printre fotoreporterii marilor agenţii de presă.

Violenţele de sâmbătă au fost urmate duminică de proteste calme în marile mall-uri.

Achitarea lui Stockley de vineri a fost urmată de cel puţin treizeci de arestări şi 11 ofiţeri de poliţie răniţi în timpul violenţelor, potrivit unui comunicat al poliţiei.

Demonstranţii au spart inclusiv ferestrele primarului oraşului St. Louis, Lyda Krewson.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe