Weekend cu proteste împotriva restricţiilor sanitare în Franţa, Turcia, Irlanda, Olanda şi Austria

Demonstraţii împotriva paşapoartelor de imunitate pe De Villiers Avenue în Paris, 11 septembrie 2021.
Demonstraţii împotriva paşapoartelor de imunitate pe De Villiers Avenue în Paris, 11 septembrie 2021. (Thomas Samson/AFP via Getty Images)

În acest weekend au avut loc numeroase proteste împotriva restricţiilor sanitare şi a programelor de paşapoarte de imunitate introduse pentru combaterea pandemiei virusului Wuhan în Olanda, Austria, Irlanda, Franţa şi Turcia.

În Turcia, sâmbătă au ieşit în stradă peste 2.000 de manifestanţi, la Istanbul, împotriva noilor măsuri ale autorităţilor privind vaccinarea, testarea şi purtarea măştilor de protecţie.

Luni, guvernul turc a început să solicite paşapoarte de imunitate - dovada vaccinării sau un test negativ - persoanelor care călătoresc cu avionul, autocarul şi trenul, precum şi persoanelor care participă la mari evenimente cum ar fi concerte sau spectacole de teatru.

Toţi angajaţii din şcoli - inclusiv personalul auxiliar - care nu sunt vaccinaţi trebuie să facă un test PCR de două ori pe săptămână. În spaţiul public, sunt obligatorii purtarea măştii de protecţie şi respectarea distanţării sociale.

Aproximativ 64% dintre turci sunt vaccinaţi cu două doze. În ciuda programului avansat de vaccinare, Turcia se confruntă cu 23.000 de cazuri zilnic.

În Olanda, zeci de mii de persoane au protestat, sâmbătă, împotriva restricţiilor impuse în ceea ce priveşte viaţa de noapte. Participanţii la marş au cerut ridicarea restricţiilor impuse industriei de organizare a evenimentelor. Au avut loc demonstraţii în Amsterdam, Haga, Groningen şi Maastricht.

În unele oraşe, manifestaţiile au fost însoţite de camioane în care cânta muzică, de DJ şi de dansatori în stradă, potrivit agenţiei de presă ANP, scrie Agerpres.

Viena a fost şi ea scena unor demonstraţii la care au participat mii de manifestanţi care au criticat restricţiile sanitare impuse de guvernul austriac. Protestatarii au cerut demisia cancelarului conservator Sebastian Kurz.

Manifestanţii au purtat pancarte pe care era scris "Opriţi dictatura" sau "Lăsaţi copiii în pace" - mesaje împoriva campaniei actuale de vaccinare a copiilor.

Asemenea Turciei, în ciuda faptului că austriecii sunt vaccinaţi în proporţie de 60%, înregistrează aproximativ 2000 de cazuri de îmbolnăviri zilnice.

Cancelarul Sebastian Kurz a atras atenţia în această săptămână că, în cazul în care situaţia se va deteriora, restricţiile pentru persoanele nevaccinate s-ar putea înăspri.

Potrivit AFP, în Franţa zeci de mii de persoane au protestat faţă de paşaportul de imunitate, cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a obligativităţii vaccinării angajaţilor din sistemul sanitar.

La Paris, manifestaţiile au devenit violente în momentul în care forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a opri manifestanţii în zona Champs-Elysees. Câteva persoane au fost reţinute de poliţişti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe