Wall Street a închis, joi, în scădere puternică, pe fondul creşterii temerilor legate de recesiune

Wall St.
Wall St. (Getty Images)

Indicii bursieri americani au închis, joi, în scădere puternică, în urma unei vânzări generalizate, pe măsură ce temerile legate de recesiune au crescut ca urmare a măsurilor luate de băncile centrale din întreaga lume pentru a stopa inflaţia în creştere, după cea mai mare majorare a dobânzii de către Rezerva Federală din 1994, informează Reuters.

Indicele de referinţă S&P 500 a suferit al şaselea declin în şapte şedinţe. Acţiunile au crescut miercuri, deoarece Fed a operat o creştere agresivă a ratei dobânzii cu 75 de puncte de bază, aşa cum era de aşteptat, ceea ce a ajutat indicele să întrerupă cea mai lungă serie de pierderi zilnice de la începutul lunii ianuarie.

Însă majorările dobânzilor de referinţă operate joi de Elveţia şi Marea Britanie au reaprins temerile că încercările băncilor centrale de a limita inflaţia ar putea duce la o creştere mult mai lentă la nivel mondial sau la o recesiune.

"Asta este ceea ce reevaluează oamenii astăzi - care este probabilitatea unei potenţiale recesiuni şi dacă profiturile corporative vor ajunge acolo unde sunt estimările analiştilor sau dacă acestea vor fi reduse. Elveţienii au ieşit şi au surprins pe toată lumea astăzi şi au spus că suntem mai puţin îngrijoraţi de puterea monedei noastre şi mai îngrijoraţi de inflaţie", a declarat Tom Hainlin, strateg global de investiţii la Ascent Private Wealth Group al U.S. Bank Wealth Management din Minneapolis.

Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 2,42%, ajungând pentru prima dată din ianuarie 2021 la sub 30 de mii de puncte, respectiv la 29.927,07. În acelaşi timp, indicele S&P 500 a scăzut cu 3,25%, ajungând la 3.666,77 de puncte, în vreme ce Nasdaq Composite a coborât cu 453,06 puncte, sau 4,08%, oprindu-se la 10.646,10 puncte.

Fiecare dintre cele 11 sectoare majore ale S&P au fost în scădere, deşi sectorul defensiv al bunurilor de consum de bază (SPLRCS) a fost mai performant decât piaţa în general, nume precum Walmart, General Mills şi Procter & Gamble fiind printre puţinele care au avansat, în condiţiile în care doar 14 componente ale S&P 500 au terminat şedinţa în creştere.

Acţiunile de creştere au fost afectate puternic, indicele de creştere S&P scăzând cu 3,75%, în timp ce Nasdaq Composite a înregistrat al cincilea declin de 4% sau mai mult de la începutul lunii mai.

Speranţele că Fed ar putea să manevreze o aterizare economică uşoară se estompează, iar analiştii de la Wells Fargo consideră că văd acum o şansă mai mare de 50% de recesiune. Alte bănci care au avertizat asupra creşterii riscului de recesiune sunt Deutsche Bank şi Morgan Stanley.

Alte bănci centrale importante au călcat pe urmele Fed, inclusiv Banca Angliei, în condiţiile în care creşterea preţurilor pe fondul războiului din Ucraina a devenit o provocare majoră.

"Datele economice din SUA arată o decelerare a activităţii, ceea ce face ca Wall Street să devanseze apelurile la recesiune", este de părere un investitor american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie