Wall Street Journal: Deriva României poate fi ireversibilă, dacă UE nu îşi impune regulile

Bruxelles-ul încă mai are "cărţi de jucat împotriva corupţiei şi nepotismului de la Bucureşti", scrie Tom Gallagher în Wall Street Journal, într-un articol intitulat "UE nu îşi poate ignora problema din România".
(Cate Gillon / Getty Images)
Cristina Boiangiu
10.08.2012

Bruxelles-ul încă mai are "cărţi de jucat împotriva corupţiei şi nepotismului de la Bucureşti", scrie Tom Gallagher în Wall Street Journal, într-un articol intitulat "UE nu îşi poate ignora problema din România".

Oficialii europeni de la Bruxelles au un cuvânt de spus în privinţa sprijinului economic pe care îl oferă României, iar dacă Uniunea Europeană (UE) nu îşi menţine vigilenţa şi nu este pregătită să îşi impună regulile, deriva României poate fi ireversibilă, se arată în articol.

România a atras interesul străinilor în ultimii ani, după reducerea sectorului de stat supradimensionat şi ameliorarea competitivităţii, însă corupţia din prezent şi apariţia unei crize politice "încâlcite" ameninţă să arunce ţara înapoi într-o zonă economică periculoasă, scrie Tom Gallagher. El mai sesizează faptul că noul Guvern al lui Ponta, "nefericit că unii susţinători importanţi ai stângii au fost încarceraţi pentru corupţie", este hotărât sa îl îndepărteze pe Traian Băsescu.

Jurnalistul relatează despre Guvernul Ponta care a nu a reuşit să obţină pragul unei prezenţe de 50% la referendumul de destituire a preşedintelui şi care şi-a continuat în ultimele două săptămâni eforturile de a-l ţine pe Băsescu departe de funcţie. Atitudinea Executivului vine, în pofida avertismentelor UE privind încălcarea statului de drept prin procedurile demarate în acest sens de Guvern.

"Este uşor să vezi toate acestea, dar şi politica românească în general, în termeni de încăierări personale duse la exces", subliniază Gallagher. El atrage atenţia că majoritatea copleşitoare a românilor se plâng că ţării "îi lipseşte un fel de genă socială care să permită unei societăţi democratice să funcţioneze normal". Jurnalistul explică faptul că acest lucru e explicabil "dată fiind lunga istorie a României de invazii străine dezastruoase şi de domnitori nedrepţi şi capricioşi".

Vechile structuri comuniste şi-au prelungit influenţa

Gallagher mai comentează despre câteva personaje-cheie din România, printre care "magnatul de televiziune Dan Voiculescu, un fost colaborator al poliţiei politice din timpul lui Ceauşescu, care a aterizat în Senat în 2004 şi care a demisionat abia anul acesta, la vârsta de 65 de ani". Un raport OSCE din 2009 subliniază asupra unei puternice părtiniri anti-Băsescu la Jurnalul Naţional şi Antena 1, ambele controlate de Voiculescu, citează Gallagher.

"Reformulată, problema României este ca statul impus de fostul regim comunist nu a fost suficient de demolat. Această elită nu a dispărut odată cu linşarea judiciară a lui Ceauşescu în 1989, iar vechile structuri şi-au prelungit influenţa mimând schimbarea democratică şi economia de piaţă, marginalizând forţele care le doresc cu adevărat", scrie Gallagher.

Al doilea politician vizat, "poate cel mai colorat baron provincial purtând haine de kite-surfing" este Radu Mazăre, pe care îl critică pentru ideea sa de promovare a turismului "fără constrângeri", "un eufemism care sună ciudat dacă Mazăre vrea să transforme Constanţa în capitala europeană a sexului".

Parlamentul, "tejgheaua unor grupuri de interese"

Nici Parlamentul nu scapă de criticile dure ale jurnalistului care este de părere că instituţia "arată acum mai degrabă ca tejgheaua unor grupuri de interese prădătoare decât a corp legislativ". El mai aminteşte despre faptul că Parlamentul a ales să sfideze în mod deschis UE într-un potenţial caz de conflict de interese în privinţa unei organizaţii parlamentare a veterinarilor, să blocheze legislaţia anticorupţie şi încercând să îi protejeze pe parlamentarii căutaţi pentru infracţiuni grave.

El apreciază sistemul justiţiei, care a rămas, până în această vară, în afară acestui "nou establishment sinistru", în parte datorită presiunilor UE. "La fel de crucială a fost decizia preşedintelui Băsescu de a promova independenţa justiţiei, în 2005, chiar dacă au existat proceduri penale împotriva aliaţilor săi", se arată în articol.

"Acest lucru se poate schimba dacă Băsescu este înlăturat", iar "tabăra Ponta speră că Bruxelles-ul este prea preocupat cu alte rele europene pentru ca să îşi mai facă griji şi faţă de problema românească", iar acest lucru arată altfel în contextul în care sistemul judiciar se confrunta cu aceeaşi soartă ca Parlamentul şi mass-media.

Gallagher, autorul articolului despre România, a scris două cărţi despre ţara noastră - "Theft of a Nation: România Since Communism", publicată la Editura Hurst and Co. în 2005 şi "România and the European Union: How the Weak Vanquished the Strong", publicată la Manchester University Press în 2009.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor