Viorel Hrebenciuc: Alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc în octombrie

Epoch Times România
22.05.2012

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a exprimat, marţi, opinia că alegerile parlamentare ar trebui să aibă loc în luna octombrie pentru a se evita situaţia în care guvernul să fie constituit între Crăciun şi Anul Nou.

 

"Aţi văzut că ultimele alegeri au avut loc tot timpul la sfârşitul lunii noiembrie şi guvernul s-a constituit tot timpul între Crăciun şi Anul Nou. De data asta ar trebui să votăm de Sfântul Nicolae. Deci vă daţi seama ce atmosferă ar fi şi ce ar însemna votul. La un moment dat trebuie să ne hotărâm, să stabilim o lună fixă şi o dată fixă, dacă se poate, astfel încât să ştim că în luna octombrie, din patru în patru ani, vor avea loc alegeri generale parlamentare", a susţinut Hrebenciuc, la Palatul Parlamentului.

El a arătat, însă, că legea fundamentală prevede ca mandatul să dureze patru ani, iar declararea alegerilor ar însemna scurtarea mandatului.

"Într-adevăr, ne ţine în loc o interpretare din Constituţie pe care sperăm ca împreună cu toate partidele să reuşim să o depăşim. Se pune problema cu finalizarea mandatului (...) "la patru ani". PDL s-a grăbit să spună "nu", deşi cred că este şi în interesul lor şi ar trebui să fie puţin mai nuanţaţi acum", a adăugat deputatul PSD.

El a mai spus că dacă pe această problemă va exista consens, decizia de scurtare a mandatului parlamentarilor se poate lua prin ordonanţă de urgenţă.

La un moment dat trebuie să ne hotărâm, să stabilim o lună fixă şi o dată fixă, dacă se poate, astfel încât să ştim că în luna octombrie, din patru în patru ani, vor avea loc alegeri generale parlamentare.

"Constituţia este foarte clară aici, dar cred că putem interpreta astfel încât să putem face alegeri în octombrie. (...) Eu cred că se poate, dacă suntem cu toţii oameni cu capul pe umeri", a afirmat Viorel Hrebenciuc.

Acesta a afirmat că negocierile cu partidele parlamentare pe acest subiect ar putea începe imediat după alegerile locale, dar a precizat că declaraţiile sale privind organizarea alegerilor parlamentare în octombrie reprezintă doar o opinie personală.

"Nu pot să mă substitui în treburile USL. Nu a fost o discuţie în USL pe acest subiect. Eu cred că aşa este bine", a adăugat Hrebenciuc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor