Vosganian: Există pericolul stagnării economice şi reducerii de cheltuieli dacă intrăm în recesiune

Senatorul liberal Varujan Vosganian a declarat vineri pentru AGERPRES că există pericolul stagnării economice şi al reducerii de cheltuieli în condiţiile în care România va intra din punct de vedere tehnic în recesiune.
Senatorul liberal Varujan Vosganian (STRINGER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.03.2012

Senatorul liberal Varujan Vosganian a declarat vineri pentru AGERPRES că există pericolul stagnării economice şi al reducerii de cheltuieli în condiţiile în care România va intra din punct de vedere tehnic în recesiune.

"Din punct de vedere tehnic vom fi în recesiune. Din punct de vedere al anului 2012, probabil că el nu va fi mai mic decât 2011, adică nu vom avea recesiune pe întregul an, însă este pericol să reintrăm în stagnare economică, să avem o creştere până la 1%. Pericolul cel mai mare este legat de faptul că apare limpede că Ministerul de Finanţe va trebui să opereze reduceri de cheltuieli în condiţiile în care şi aşa bugetul este subfinanţat", a afirmat Vosganian.

El a subliniat că, în acest context, aplicarea Tratatului de stabilitate pentru România de la 1 ianuarie 2013 este improbabilă.

În opinia sa, această evoluţie "dovedeşte limpede că preşedintele şi primul-ministru au făcut doar declaraţii politice şi nu au avut niciun studiu de impact sau vreo evaluare atunci când au vorbit de reîntregirea salariilor şi scăderea CAS".

Varujan Vosganian a susţinut că intrarea României în recesiune din punct de vedere tehnic era previzibilă.

"În primul rând, execuţia bugetară pe februarie a fost neliniştitoare, cu un deficit mai mare decât în perioade similare ale anului. În al doilea rând, s-a văzut că veniturile bugetare, deşi avem creştere economică, nu urmează creşterea şi asta s-a văzut şi în 2011 şi în al treilea rând, semne legate de economie, mai ales în legătură cu exporturile. Ca să nu mai vorbim că FMI deja a revizuit în scădere creşterea la 1,5", a spus liberalul.

El a susţinut că România nu este în pericol să intre în incapacitate de plată, însă a afirmat că există posibilitatea creşterii costului datoriei publice a ţării noastre.

"Declaraţiile ministrului de Finanţe au fost făcute după ce Ministerul de Finanţe s-a asigurat că are o lichiditate pentru o anumită perioadă. Ministerul de Finanţe a fost extrem de harnic în ultima vreme în a-şi asigura sume mai mari decât necesarul de refinanţare, astfel încât chiar dacă va exista o anumită linişte pe termen scurt, ea nu va afecta programul de refinanţare a datoriei publice pentru următoarea lună. Dacă situaţia persistă va creşte costul datoriei. România nu este în pericol să intre în incapacitate de plată, numai că va creşte costul datoriei", a spus Varujan Vosganian.

Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat vineri că economia României poate intra în recesiune din punct de vedere tehnic, însă în mod real autorităţile mizează pe o creştere de 1,52 - 2% în 2012 faţă de 2011.

"A fost înregistrată scădere pe trimestrul unu, comparativ cu trimestru patru 2011. Tehnic, este posibil să intrăm în recesiune. Trimestrul patru a avut o scădere faţă de trimestrul trei. Întrebarea este ce facem ca să trecem pe creştere anuală. Estimăm o creştere de 1,52 - 2% în 2012, faţă de 2011. Scăderile au fost cauzate având în vedere baza trimestrului patru anterior, aceasta a fost mare. În primul trimestru din 2012 avem această neşansă a vremii. În funcţie de creşteri şi de venituri discutăm şi scenariile de revenire", a afirmat Drăgoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor