Voronin cere Parlamentului European să taxeze România pentru mitingul unionist de la Chişinău

Fostul preşedinte comunist al R. Moldova, Vladimir Voronin.
Fostul preşedinte comunist al R. Moldova, Vladimir Voronin. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Liderul Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) consideră că mitingurile care s-au desfăşurat în ultima perioadă la Chişinău reprezintă o „politică expansionistă şi de acaparare a RM” de către România, motiv pentru care cere preşedintelui Parlamentului European, Martin Schultz, să taxeze statul vecin.

Potrivit deschide.md, Voronin s-a adresat demnitarului european cu o scrisoare în care se arată că autorităţile române susţin acţiunile de divizare teritorială a Republicii Moldova.

Acesta a mai afirmat că un rol foarte distructiv în destabilizarea situaţiei în ţară, apeluri la divizare teritorială îl joacă autorităţile României şi aşa numitele comitete pentru unificarea Basarabiei.

În opinia comuniştilor, la Marea Adunare Naţională de duminică, organizată de Blocul Unităţii Naţionale, au participat aproximativ 3000 de oameni din care, 2000 ar fi fost cetăţeni ai României care au fost aduşi în Chişinău pentru a participa la eveniment, ”inclusiv senatori români şi alţi oficiali de rang înalt”, se arată în aceeaşi scrisoare.

„Astfel de intervenţii din partea României durează de 25 de ani”, a menţionat liderul PCRM. Ba mai mult, în opinia lui Voronin, „ acestea s-au intensificat după aderarea României la UE, iar statul român promovează o politică de distrugere şi încorporare a Republicii Moldova”.

Faptul că Bruxelles-ul şi Strasburgul „manifestă indiferenţă ascunsă faţă de manifestările naţional-unioniste şi profasciste”, îl intrigă pe liderul comuniştilor. Astfel că Voronin chiar cere explicaţii Parlamentului European, pentru că n-ar fi reacţionat la „declaraţiile revanşarde ale ex-preşedintelui român Traian Băsescu”.

În încheiere, Voronin susţine că, „poporul moldovean va lupta până la final pentru a întări suveranitatea Republicii Moldova”.

Amintim că duminică, în centrul Chişinăului a avut loc Marea Adunare Naţională, iar miile de cetăţeni prezenţi în PMAN, au votat, în mod simbolic, unirea cu România.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe