"Vor să ne facă să ne luptăm între noi" - Ameninţări cu bombă provenite din Rusia interferează cu alegerile din SUA
O serie de ameninţări cu bombă trimise la secţiile de votare din Statele Unite au venit din Rusia, afirmă oficiali americani federali şi de stat, precum şi FBI.
Potrivit Voice of America, o serie de ameninţări cu bombă trimise la secţiile de votare din Statele Unite par să provină din Rusia şi au apărut în dimineaţa zilei de marţi, ducând la suspendarea temporară a votului într-o serie de secţii de votare din unele zone din sud-estul statului Georgia. Cu toate acestea, oficialii statului au constatat rapid că ameninţările nu erau credibile.
„Am identificat sursa şi a fost din Rusia”, a declarat reporterilor secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger.
„Ei pun la cale ceva rău şi se pare că nu vor să avem alegeri calme, corecte şi exacte. Ei cred că dacă reuşesc să ne facă să ne luptăm între noi, pot considera asta drept o victorie”, a adăugat Raffensperger.
Cu toate acestea, eforturile de a perturba alegerile din SUA par să fie mult mai ample.
Marţi, FBI a declarat că este „la curent cu ameninţările de a bombarda secţiile de votare din mai multe state”. Biroul a mai declarat că multe dintre ameninţări „par să provină din domenii de e-mail ruseşti”.
„În acest moment, niciuna dintre ameninţări nu a fost considerată credibilă. Vom continua să lucrăm îndeaproape cu partenerii noştri de aplicare a legii la nivel local şi de stat pentru a răspunde oricăror ameninţări la adresa alegerilor noastre şi pentru a ne proteja comunităţile în timp ce americanii îşi exercită dreptul la vot”, a declarat biroul.
Presupusa farsă rusească s-a bazat pe alte încercări de ultim moment de a deraia alegerile din SUA.
Anterior, în cursul zilei, în timp ce mulţi alegători americani se pregăteau să voteze, FBI a avertizat alegătorii cu privire la cel puţin două încercări de a utiliza numele şi identitatea biroului pentru a promova relatări false.
Într-unul dintre cazuri, FBI a semnalat clipuri de ştiri false care îi îndemnau pe americani să „voteze de la distanţă” din cauza ameninţării crescute a atacurilor teroriste.
Într-un alt incident, FBI a avertizat că unele conturi de social media au distribuit un videoclip cu un comunicat de presă fals despre cinci închisori din întreaga ţară implicate într-o schemă de fraudare a alegerilor.
Biroul a declarat că ambele videoclipuri erau „neautentice” şi nu reflectau ameninţarea actuală.
„Integritatea alegerilor este una dintre cele mai importante priorităţi ale noastre, iar FBI colaborează îndeaproape cu partenerii noştri de aplicare a legii la nivel statal şi local", a declarat biroul.
FBI nu a precizat cine este responsabil pentru aceste videoclipuri, care au început să circule la doar trei zile după ce alte două videoclipuri false presupus create de FBI au apărut pe reţelele sociale.
Videoclipurile anterioare susţineau în mod fals că FBI a arestat trei grupuri conexe pentru falsificarea buletinelor de vot şi au făcut afirmaţii false despre soţul vicepreşedintei SUA Kamala Harris.
În ultimele zile, oficiali ai serviciilor de informaţii americane au dat vina pe influenceri ruşi pentru alte videoclipuri care nu menţionau FBI, dar care ar fi arătat nereguli la vot.
Rusia neagă orice implicare.
Cele mai recente cazuri fac parte din ceea ce unii oficiali americani au descris drept un „flux de dezinformare”. Acestea au apărut în timp ce agenţiile de informaţii americane au avertizat în seara zilei de 4 noiembrie că Rusia şi, într-o mai mică măsură, Iranul, îşi vor intensifica probabil operaţiunile de influenţare în ziua alegerilor şi în zilele şi săptămânile următoare.
„Agenţii de influenţă legaţi de Rusia, în special, produc videoclipuri şi creează articole false pentru a submina legitimitatea alegerilor, pentru a insufla alegătorilor teamă cu privire la procesul electoral şi pentru a susţine că americanii recurg la violenţă unii împotriva altora din cauza preferinţelor politice”, se arată într-o declaraţie a Biroului directorului Serviciului naţional de informaţii al SUA, în coordonare cu FBI şi Agenţia pentru securitate cibernetică şi securitate a infrastructurii (CISA).
„Ne aşteptăm ca agenţii de influenţă ruşi să lanseze conţinut fabricat suplimentar pe aceste teme în perioada premergătoare zilei alegerilor şi în zilele şi săptămânile de după închiderea urnelor. Aceste eforturi prezintă riscul de a incita la violenţă, inclusiv împotriva funcţionarilor electorali”, se arată în declaraţie.
Între timp, CISA, care contribuie la supravegherea securităţii infrastructurii electorale din SUA, a declarat în dimineaţa zilei de 5 noiembrie că alegerile s-au desfăşurat fără probleme, aşa cum era de aşteptat.
„În prezent, nu monitorizăm niciun incident semnificativ la nivel naţional care să afecteze securitatea infrastructurii noastre electorale”, a declarat Kate Conley, consilier principal al CISA, în timpul unei conferinţe de presă.
Conley a declarat anterior că CISA a monitorizat unele eşecuri legate de vreme şi alte probleme, cum ar fi defecţiuni ale echipamentelor, descriindu-le drept „tipuri de eşecuri cu adevărat de rutină şi, sincer, aşteptate”.
Oficialii CISA au avertizat că site-urile şi infrastructura de informaţii legate de alegeri ar putea deveni ţinte pentru ransomware sau atacuri distribuite de tip denial-of-service. Aceştia au subliniat însă că, deşi neplăcute, astfel de atacuri ar avea un efect redus asupra capacităţii americanilor de a vota, deoarece niciunul dintre sistemele electorale ale ţării nu este conectat la internet şi 97% dintre secţiile de votare dispun de copii de rezervă pe hârtie.
Cu toate acestea, există temeri că adversarii SUA ar putea încerca să folosească orice perturbare pentru a incita la panică şi chiar la violenţă.
„Ştim că adversarii noştri străini văd în această perioadă - atât în ziua alegerilor, cât şi în următoarele câteva zile - o oportunitate de a diviza şi submina şi mai mult încrederea americanilor în instituţiile noastre democratice. Şi asta indiferent de cine câştigă”, a declarat Conley.