Volkswagen renunţă la uzina controversată din Xinjiang (China)

Sigla Volkswagen (Sean Gallup/Getty Images)
Redacţia
27.11.2024

Constructorul auto german Volkswagen (VW) se retrage din implicarea sa controversată într-o fabrică din provincia chineză Xinjiang, care a atras critici pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului ale minorităţii uigure, potrivit dpa international.

Volkswagen a vândut fabrica din oraşul Urumqi, care era operată în comun cu compania chineză de stat SAIC Motor Corporation în calitate de partener, a anunţat miercuri Grupul Volkswagen.

Cumpărătorul este compania chineză de stat SMVIC, care activează în domeniul maşinilor second-hand.

VW a investigat acuzaţiile de abuz, dar compania a invocat motive economice pentru vânzarea uzinei. Viitorul fabricii a fost negociat timp de luni de zile.

VW nu a mai construit maşini în Xinjiang din 2019. La apogeul său, între 2015 şi 2019, uzina a angajat aproximativ 650 de persoane, potrivit VW.

În ultimii ani, uzina s-a ocupat de ajustări tehnice şi teste pe vehicule.

Uzina a fost deschisă în 2013, iar contractul iniţial dintre VW şi SAIC urma să fie valabil până în 2029. Potrivit VW, SAIC deţinea pachetul majoritar de acţiuni la uzină, unde erau asamblate vehicule pentru vânzări în vestul Chinei.

Cu toate acestea, proiectul a eşuat pe o piaţă mai slabă decât se aştepta.

În acelaşi timp, constructorul auto german a anunţat marţi că a prelungit un acord de cooperare cu SAIC pentru încă 10 ani. Acordul va dura acum până în 2040.

Cu toate acestea, Volkswagen a declarat că nu există nicio legătură între retragerea de la fabrica din Xinjiang, care a fost parafată în urmă cu câteva zile, şi prelungirea contractului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor