Vladimir Putin va efectua o vizită 'cu perspectivă, dar riscantă' în Iran (Kommersant)

Preşedintele rus Vladimir Putin plănuieşte să efectueze, în august, o vizită în Iran, potrivit cotidianului rus Kommersant. Kremlinul speră să profite de instalarea la putere în Iran a noului preşedinte Hassan Rohani, pentru a clinti din punctul mort negocierile pe marginea programului nuclear al Teheranului.
Preşedintele rus Vladimir Putin (RONNY HARTMANN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.07.2013

Preşedintele rus Vladimir Putin plănuieşte să efectueze, în august, o vizită în Iran, potrivit cotidianului rus Kommersant. Kremlinul speră să profite de instalarea la putere în Iran a noului preşedinte Hassan Rohani, pentru a clinti din punctul mort negocierile pe marginea programului nuclear al Teheranului. De asemenea, Putin intenţionează să discute şi probleme bilaterale: construcţia de către Rusia a unor noi reactoare la centrala nucleară 'Busher' şi livrarea de sisteme antirachetă mobile 'Antei-2500' în locul S-300. Experţii consideră viitoarea vizită una 'cu perspectivă, dar riscantă'.

'Vizita este programată pentru 12-13 august', a precizat pentru Kommersant o sursă apropiată Ministerului de Externe al Iranului. Informaţia a fost confirmată de surse de la Kremlin, care au adăugat că nu s-a decis încă dacă vizita va dura o zi sau două, deoarece acest lucru va depinde de agenda de lucru, care 'încă se elaborează'.

Ultima vizită a lui Putin în Iran a avut loc în octombrie 2007, când a participat la summitul caspic, ocazie cu care liderul rus s-a întâlnit cu preşedintele Mahmoud Ahmadinejad şi cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei. Până atunci, niciun lider sovietic sau rus nu a mai fost în Iran după Conferinţa de la Teheran din 1943. Vizita din 2007 a animat relaţiile ruso-iraniene, ce s-au înrăutăţit apoi din nou în timpul preşedinţiei lui Dmitri Medvedev, care a anulat contractul pentru livrarea de complexe de rachete S-300 Iranului.

Acum, Putin va deveni primul lider străin care va vizita Iranul după învestirea în funcţie a noului preşedinte Hassan Rohani, la 3 august, subliniază Kommersant.

Potrivit surselor de informaţie ale ziarului rus, una dintre temele centrale ale vizitei va fi conflictul legat de programul nuclear iranian. Moscova speră că 'reformatorul Rohani' va da dovadă în această problemă de mai multă flexibilitate ca predecesorul său. 'Trebuie folosit momentul venirii la putere a unui nou preşedinte pentru a clinti negocierile din punctul mort. Vizita va oferi posibilitatea de a tatona atitudinea noii conduceri a Iranului, pentru a înţelege dacă aceasta intenţionează să ţină mai mult cont de cerinţele comunităţii internaţionale', au subliniat sursele diplomatice ale Kommersant.

Cu toate acestea, situaţia se complică prin faptul că preşedintele Iranului are împuterniciri limitate: cuvântul decisiv îl are ayatollahul Khamenei. Pentru a-l îndemna la compromis, este nevoie de garanţii din partea Occidentului privind ridicarea sancţiunilor. Propunerea de a reglementa problema nucleară iraniană prin concesii reciproce în etape ('planul Lavrov') a fost iniţiată de Moscova în urmă cu doi ani, însă deocamdată aceasta nu a putut fi realizată.

Vizita lui Putin ar putea să reanimeze această iniţiativă. 'Totul va depinde de negocierile cu ayatollahul Khamenei. Pentru Putin, această vizită este una cu perspectivă, dar riscantă: mulţi s-au împiedicat de încercarea de a soluţiona problema nucleară iraniană', a declarat pentru Kommersant analistul Vladimir Orlov. Însă, după cum consideră expertul, 'pentru Putin este important ca politica externă rusă să fie maxim independentă, iar Iranul rămâne un centru al puterii independent, unul dintre jucătorii cheie din Orientul Mijlociu (OM) şi din lume'.

Este de aşteptat ca Putin să discute la Teheran şi probleme bilaterale, în primul rând cele legate de cooperarea în domeniile nuclear-energetic şi tehnico-militar. Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad a vorbit, cu prilejul vizitei sale la Moscova, la începutul lunii iulie, despre construirea de către Rusia în Iran a unor noi reactoare la centrala nucleară 'Busher' ca despre o chestiune deja decisă. Între timp, interlocutori ai Kommersant insistă că o decizie politică în acest sens nu a fost încă luată de Moscova.

Surse de la 'Rosatom' au declarat pentru Kommersant că relaţiile corporaţiei de stat cu Iranul se limitează la primul reactor finalizat, iar negocieri privind alte proiecte nu au loc. După cum explică experţi din domeniul nuclear-energetic al Rusiei, perspectiva de a continua activitatea în Iran nu prea interesează 'Rosatom', care luptă în prezent pentru contracte în Cehia şi Finlanda.

În afară de aceasta, construcţia primului reactor la 'Busher' s-a dovedit nerentabilă pentru 'Rosatom': contractul a fost pregătit în anii 1990, când obiectivul principal era nu profitul, ci asigurarea de comenzi pentru întreprinderile Ministerului Energiei Nucleare al Rusiei.

De asemenea, surse ale Kommersant din cadrul guvernului au subliniat că Moscova 'se îndoieşte că Teheranul va avea suficienţi bani pentru noi proiecte'. Totodată, acestea nu exclud ca Rusia să vină în întâmpinarea Iranului - 'chiar dacă fără entuziasm, ci doar din raţiuni politice'.

În domeniul tehnico-militar, Moscova a venit deja în întâmpinarea Teheranului, propunându-i în locul sistemelor antirachetă S-300 sistemele mai evoluate 'Antei-2500'. Autorităţile ruse speră să convingă printr-un asemenea compromis Iranul să-şi retragă pretenţiile în valoare de 4 miliarde de dolari înaintate 'Rosoboronexport' pentru nerealizarea contractului privind sistemele S-300. Deocamdată, Teheranul nu a răspuns la această propunere, aşa încât este de aşteptat ca Putin să abordeze neapărat acest subiect în timpul vizitei sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor