Olimpice: Crucişătorul nuclear rus "Petru cel Mare" va asigura securitatea Jocurilor Olimpice de la Soci (presă)

(photos.com)
Epoch Times România
14.11.2013

Crucişătorul rus cu propulsie nucleară "Petru cel Mare" (Piotr Veliki) va asigura securitatea Jocurilor Olimpice 2014 de la Soci, dar nu din Marea Neagră, ci din Marea Mediterană, scrie RIA Novosti, preluând din presa rusă declaraţiile unei surse apropiate Statului Major al marinei ruse.

Această declaraţie este confirmată de documentele agenţiei federale de logistică militară Rosoboronpostavka privind modernizarea echipamentelor navale, proces ce are loc în cadrul măsurilor necesare pentru asigurarea securităţii activităţilor olimpice din staţiunea rusă Soci de la Marea Neagră. În cadrul acestui proces de modernizare este cuprins şi crucişătorul nuclear "Petru cel Mare".

Întrucât navigaţia în Marea Neagră, ca şi în Marea Baltică, a unei nave dotate cu armă nucleară este interzisă de acordurile maritime internaţionale, crucişătorul ar putea asigura securitatea Jocurilor Olimpice din Mediterana, după cum a afirmat comandantul marinei, Viktor Kravcenko.

Contraamiralul Vladimir Zaharov consideră că prezenţa în Mediterana a navei "Petru cel Mare" ar fi suficientă pentru ca Jocurile Olimpice să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, întrucât crucişătorul va putea bloca toate căile de acces pe lungă distanţă în zona Soci. El a adăugat, totodată, că raza de acţiune a rachetelor crucişătorului este cea necesară pentru a contracara eventualele ameninţări. Zaharov a explicat că nava "Petru cel Mare" nu trebuie să se găsească neapărat în zona unde sunt staţionate navele flotei Mării Negre, întrucât crucişătorul este capabil să coordoneze acţiunile grupului naval de la distanţă.

Expertul militar independent Viaceslav Ţeluiko consideră, însă, că este inutilă utilizarea unei nave atât de puternice pentru a contracara ipotetice ameninţări în timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de la Soci. "Utilizarea crucişătorului nuclear împotriva unor eventuale acte de sabotaj este excesivă. Ameninţările din mare ar putea fi contracarate cu nave mai mici, cele din aer cu apărarea antiaeriană, iar ameninţările la sol nu sunt rezolvate, în principiu, cu ajutorul crucişătoarelor", a explicat expertul militar.

În opinia sa, între securitatea Jocurilor Olimpice şi prezenţa în Mediterana a crucişătorului Petru cel Mare ar putea să nu existe de fapt nici o legătură. "Utilizarea crucişătorului Petru cel Mare pentru securitatea Jocurilor Olimpice este, poate, versiunea oficială, dar, în realitate, obiectivul ar putea fi complet diferit. Obiectivele sale sunt mai numeroase în Mediterana decât în Marea Neagră. Oficial, el va staţiona aici pentru a proteja Jocurile Olimpice, dar în realitate va îndeplini alte misiuni. O astfel de decizie are o logică", a semnalat expertul militar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor