Jocurile Olimpice de la Soci: Spectatorii nu vor putea să-şi distribuie fotografiile în reţelele de socializare

(FABRICE COFFRINI / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
15.11.2013

Prin interdicţia impusă spectatorilor Olimpiadei de la Soci de a-şi posta fotografiile pe Twitter sau YouTube, Moscova afirmă că doreşte să împiedice o concurenţă neloială cu fotografii profesionişti, notează cotidianul francez Le Figaro.

Smartphon-urile vor trebui să rămână în buzunare. La fel ca la Londra în 2012 sau la Beijing în 2008, comitetul organizatoric al Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, din februarie 2014, le va interzice spectatorilor să difuzeze pe internet imagini de la evenimentele sportive.

Cumpărându-şi un bilet pentru Jocurile Olimpice, spectatorii acceptă tacit un control din partea organizatorilor, raportează website-ul francez Numerama. Acest contract lung, publicat în rusă şi engleză pe internet, stipulează că "imaginile fixe realizate de spectator (...) sunt realizate exclusiv în scopuri personale, non-comerciale". Nici nu se pune problema de a posta pe Twitter sau pe Facebook performanţele atleţilor. Nu se pune problema nici de a difuza imagini în mod public pe Facebook, Flickr sau Pinterest: sunt vizate toate reţelele de socializare.

Organizatorii doresc să asigure monopolul agenţilor profesionişti şi să evite orice problemă legată de drepturile de imagine ale vedetelor din lumea sportului. Doar jurnaliştii profesionişti acreditaţi vor putea să-şi difuzeze public fotografiile. Şi, pentru ca amatorii tehnofili să nu le facă nicio concurenţă, organizatorul Jocurilor Olimpice la Soci a stabilit reguli foarte stricte la marginea pistelor şi în faţa podiumurilor: flash-urile vor fi interzise, la fel ca trepiedele şi aparatele monopod. În ceea ce priveşte filmele video, acestea vor trebui să fie capturate exclusiv de "o cameră de filmat de mână, neprofesionistă", pentru uz exclusiv privat.

Pentru Moscova, aceste reguli sunt de asemenea un mijloc eficient de a controla informaţiile despre Jocurile Olimpice. În cazul în care în timpul Jocurilor Olimpice vor avea loc incidente sau manifestaţii inopinate, fotografiile şi imaginile video ale spectatorilor vor trebui să rămână private şi nu vor putea fi vândute către mass-media, în caz contrar existând riscul urmăririi penale.

Potrivit Numerama, în prezent au loc discuţii între organizatorii Jocurilor Olimpice şi marile platforme precum Facebook, YouTube, Twitter sau Dailymotion, pentru a se asigura că toate imaginile ce încalcă aceste reguli vor fi imediat suprimate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor