Visa şi Mastercard ar putea ieşi din Rusia în curând, după adoptarea unei noi legi

(Getty Images)

O nouă lege privind sistemul rusesc de plăţi ar putea determina cele mai mari companii de carduri de debit şi credit din lume, Visa şi Mastercard, să se retragă de pe piaţa din Rusia, a susţinut vineri publicaţia financiară Kommersant.

Companiile americane Visa şi Mastercard au suspendat serviciile pentru cardurile bancare în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de ruşi, după ce SUA a impus sancţiuni împotriva Kremlinului în 2014. Rusia şi-a creat propriul sistem de plăţi prin carduri deoarece s-a temut că sancţiunile americane şi europene aplicate împotriva unor bănci şi oameni de afaceri ruşi din cauza crizei din Crimeea ar putea duce la blocarea tranzacţiilor făcute prin Visa şi Mastercard, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Parlamentarii ruşi iau acum în considerare adoptarea unei legi care practic va interzice sistemelor de plăţi internaţionale să refuze procesarea tranzacţiilor aşa cum impun sancţiunile, a precizat Kommersant.

“Nu ar trebui să încurajăm astfel de blocări [de operaţiuni de către sistemele de plăţi] şi să tolerăm reglementări discriminatorii”, a declarat unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, Anatoli Aksakov, şeful Comisiei pentru Pieţe Financiare din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului.

Dacă va fi adoptat proiectul de lege, companii precum Visa şi Mastercard vor trebui să se înregistreze în Rusia într-un interval de şase luni, sau se confruntă cu o interdicţie.

Visa şi Mastercard mai degrabă îşi vor restrânge treptat operaţiunile în Rusia decât să se conformeze noilor rnorme, a declarat Kommersant, citând o sursă anonimă apropiată de sistemele internaţionale de plăţi. Cele două companii au refuzat să comenteze situaţia.

Ulterior, Visa a declarat agenţiei ruse de ştiri RIA Novosti că plănuieşte să asigure o activitate “neîntreruptă” în Rusia.

Filialele Visa şi Mastercard din Rusia nu vor putea să se conformeze noii legi deoarece aparţin companiilor globale care au sediul în SUA, a declarat pentru The Moscow Times un expert rus independent în sistemele de plăţi, cu condiţia anonimatului.

“Visa, care îşi are sediul în San Francisco şi Mastercard, în Purchase, N.Y., trebuie să se conformeze legilor americane, inclusiv ordinelor de sancţionare emise de Agenţia pentru Controlul Activelor Străine a SUA”, a afirmat expertul. “Amendamentele la legea rusă ar putea duce la situaţia în care birourile locale ale sistemelor de plăţi internaţionale să nu se poată conforma, lucru care ar genera probleme cu acceptarea cardurilor ruseşti în ţară şi străinătate”.

Banca Centrală a Rusiei a declarat publicaţiei financiare Kommersant că susţine noile reglementrări ale sistemului de plăţi rusesc şi speră că vor fi adoptate în această vară.

Proiectul de lege a fost adoptat în prima dintre cele trei citiri în Duma de Stat în această primăvară. Camera inferioară a Parlamentului a programat să supună proiectul celei de-a doua citiri în 23 iulie. Camera superioară, Consiliul Federaţiei, votează proiectul o singură dată, iar preşedintele Vladimir Putin trebuie să îl semneze înainte ca interdicţiile să poată intra în vigoare.

Încercările precedente ale Moscovei de a incrimina conformarea cu sancţiunile americanilor au fost diminuate sau amânate după nemulţumirile manifestate de comunitatea de afaceri rusească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe