Virusul Wuhan face prăpăd în India. Spitalele copleşite, crematoriile arhipline, se moare la cozi în faţa spitalelor

Crematorii în aer liber în India, 24 aprilie 2021, New Delhi (Anindito Mukherjee/Getty Images)
Epoch Times România
26.04.2021

Crematoriile şi cimitirele din India sunt copleşite de noul val devastator de infecţii care a lovit ţara cu o viteză terifiantă.

Spitalele indiene sunt în plină criză de oxigen necesar pentru tratarea persoanelor de COVID-19 şi s-au înregistrat numeroase cazuri în care pacienţii au decedat aşteptând la coadă pentru a fi consultaţi.

Marea Britanie şi alte guverne din întreaga lume au promis sprijin, deoarece, pentru a patra zi consecutiv, India a stabilit (duminică) un record zilnic global al numărului de noi infecţii.

Creşterea este stimulată de o nouă tulpină a virusului Wuhan care a neutralizat declaraţiile triumfaliste ale autorităţilor care aclamau victoria împotriva virusului.

Cele 349.691 de cazuri anunţate duminică au ridicat numărul total al cazurilor confirmate în India la peste 16,9 milioane, care se situează acum pe locul doi, după SUA.

Ministerul Sănătăţii a raportat alte 2.767 de decese în ultimele 24 de ore, cu un total al morţilor atribuite infectării cu virusul Wuhan la 192.311.

Experţii spun că numărul ar fi mult mai mic decât cel real, deoarece cazurile suspectate nu sunt incluse, iar multe decese cauzate de infecţie sunt atribuite condiţiilor proaste de viaţă din mediul rural şi lipsei de acces la servicii medicale.

Presa indiană a transmis numeroase materiale video cu pacienţi care mor în drum spre spitale din cauza lipsei de oxigen.

Cimitirele din capitala indiană New Delhi - unde carantina s-a prelungit duminică, 25 aprilie, cu încă o săptămână - sunt pline, astfel încât focurile care incinerează cadavrele iluminează cerul nopţii.

În centrul oraşului Bhopal, unele crematorii şi-au crescut capacitatea de procesare la peste 50 cadavre. Cu toate acestea, oficialii spun că încă există cozi de aşteptare. La crematoriul oraşului Bhadbhada Vishram Ghat, muncitorii afirmă că au incinerat, sâmbătă, peste 110 persoane, chiar dacă cifrele guvernamentale au ridicat numărul total de decese atribuite virusului Wuhan în oraş la doar 10.

„Virusul înghite oamenii oraşului nostru ca un monstru”, a declarat Mamtesh Sharma, un oficial al oraşului.

Graba fără precedent a incinerării celor decedaţi a forţat crematoriul să sară peste ceremoniile şi ritualurile complicate ale hinduismului - despre care indienii cred că eliberează sufletul din ciclul renaşterii.

„Ardem cadavre pe măsură ce sosesc”, a menţionat Sharma. „Ca şi cum am fi în mijlocul unui război”.

Situaţia este la fel de sumbră în spitale, care sunt supraaglomerate, oamenii murind aşteptând la coadă, sau uneori pe drumurile de acces, aşteptând să fie consultaţi.

Criza este în contradicţie cu afirmaţiile guvernului că „nimeni din ţară nu a rămas fără oxigen”, făcute într-o declaraţie, sâmbătă, de procurorul general din India în faţa Înaltei Curţi din Delhi.

Prins pe neaşteptate de ultimul vârf al valului mortal, care a fost accelerat şi de apariţia unei noi tulpini, guvernul federal a cerut industriei să crească producţia de oxigen şi alte medicamente salvatoare de vieţi. Dar experţii în sănătate spun că India a avut un an întreg pentru a se pregăti şi nu a făcut-o.

Marea Britanie a declarat, duminică, faptul că va trimite 600 de echipamente medicale în India, inclusiv ventilatoare şi concentratoare de oxigen, deoarece şi alte ţări au făcut un pas înainte pentru a ajuta. Jake Sullivan, consilier la Casa Albă, a declarat duminică: „Lucrăm non-stop pentru a strânge provizii şi sprijin pentru prietenii şi partenerii noştri din India, care se luptă cu curaj împotriva acestei pandemii”.

Sprijin şi ajutor a venit, de asemenea, şi de la Pakistan, considerat rival al Indiei, unde politicieni, jurnalişti şi oameni obişnuiţi şi-au exprimat sprijinul pentru oamenii din India.

Ministerul Afacerilor Externe din Pakistan a declarat că s-a oferit să acorde asistenţă de urgenţă, inclusiv ventilatoare, truse de alimentare cu oxigen, aparate digitale cu raze X şi articole conexe.

"Problemele umanitare necesită răspunsuri dincolo de consideraţiile politice", a spus ministrul de Externe Shah Mehmood Qureshi. Guvernul indian nu a răspuns imediat declaraţiei lui Qureshi.

Germania şi UE au mai declarat că trimit sprijin de urgenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor