Virusul informatic Flame a fost realizat de SUA şi Israel

Virusul informatic Flame, proiectat să sustragă informaţii despre programul nuclear al Iranului, este o armă cibernetică concepută de Statele Unite ale Americii şi Israel, a dezvăluit marţi Washington Post, citând 'oficiali occidentali familiari cu problema'.
(photos.com)
Marius Dragoi
20.06.2012

Virusul informatic Flame, proiectat să sustragă informaţii despre programul nuclear al Iranului, este o armă cibernetică concepută de Statele Unite ale Americii şi Israel, a dezvăluit marţi Washington Post, citând 'oficiali occidentali familiari cu problema'.

NSA americană, responsabilă de spionajul informatic, şi CIA au lucrat împreună cu armata israeliană pentru a pune la punct acest program informatic destinat să pătrundă în reţelele informatice iraniene, să copieze fişiere, să facă capturi de pe ecranul calculatoarelor şi să trimită informaţii discret, potrivit publicaţiei amintite, preluate de AFP.

Statele Unite şi Israelul au fost de multe ori suspectate de a fi în spatele Flame, ca şi la originea virusului precedent, Stuxnet, care a atacat în 2010 centrifugele, parte a programului nuclear al Iranului.

Autorităţile de la Washington au refuzat orice comentariu pe acest subiect, limitându-se să afirme că internetul este unul din domeniile de interes pentru apărare şi serviciile secrete.

'Este vorba de a pregăti câmpul de luptă pentru un alt tip de acţiune sub acoperire', a afirmat pentru Washington Post un fost responsabil american din serviciile secrete cu privire la Flame.

Flame a fost detectat în diferite regiuni ale lumii, inclusiv în Orientul Mijlociu, Europa, America de Nord şi Asia-Pacific, Iranul fiind prima ţară vizată de atacurile sale.

Societatea americană de securitate informatică Symantec a afirmat duminică, pe blogul său, că virusul Flame a fost făcut să dispară fără să lase urme.

Virusul exista de patru ani, dar a fost identificat abia la sfârşitul lunii mai a.c. de către fabricantul rus antivirus Kaspersy Lab, care a remarcat faptul că gradul de sofisticare al virusului folosit pentru 'spionaj cibernetic' sugerează concursul unui stat.

După acest anunţ, ministrul israelian al afacerilor strategice Moshe Yaalon a justificat utilizarea unor astfel de viruşi în scopul contracarării ameninţării nucleare iraniene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor