"Violenţa Jandarmeriei care nu s-a văzut pe camere" - Mărturia unui participant la protest

Mai mulţi participanţi la protestul din Piaţa Victoriei au fost la un pas să fie doborâţi de o dubă a Jandarmeriei, care a accelerat în faţa lor, în timp ce aceştia încercau să oprească vehiculul în care se aflau colegii lor ridicaţi de forţele de ordine.
Protest
Protest (Captura)

Unul dintre protestatarii din Piaţa Victoriei, Andrei Gudu, povesteşte despre incidentele la care a fost martor în timpul manifestaţiilor de miercuri seara din faţa Guvernului, atunci când Jandarmeria a intervenit în forţă în mulţime.

Momentul cel mai revoltător pentru tânăr a fost atunci când mai mulţi protestatari care încercau să oprească o dubă a Jandarmeriei au fost la un pas de a fi dărâmaţi de vehicul, şoferul accelerând fără să ţină cont de zidul uman care i se împotrivea.

Redăm mai jos momentele tensionante din seara protestului, aşa cum au fost ele trăite de Andrei:

"Violenţa Jandarmeriei care nu s-a văzut pe camere:

Eram aproape de colţul pieţei dinspre Lascăr Catargiu, lângă steagul FărăPenali. Se aude o rumoare dinspre ieşirea de metrou din partea cealaltă, la Aviatorilor. Se aud huiduieli, fluierături, lumea începe să se îndrepte în direcţia aia. Nimeni nu ştia ce se întâmplă, văd nişte dube de jandarmi plecând cu viteză în huiduielile mulţimii.

Mai târziu, am văzut imaginile cu jurnalistul german Wagner şi câţiva protestatari urcaţi în dube fără dube. Am făcut atunci legătura că asta se întâmplase. Lumea era înfuriată, cei de la trecerea de pietoni au încercat să blocheze plecarea celorlalte dube, probabil şi ele cu protestatari în ele.

Ocolesc gardul şi jandarmii, mă duc pe Aviatorilor pe bulevard, jandarmii încercau să facă un culoar pentru dube. Un protestatar rătăcit vorbea la telefon şi trecea fix prin mijloc, jandarmul ţestoasă sare la el, îl apucă de mână şi-l împinge spre trotuar, protestatarul îşi pierde echilibrul. Mai mulţi protestatari vin să ţipe la jandarm "Ce dai, mă, în el?!". Vreo 2 jandarmi îşi pierd controlul şi încep să împingă lumea cu putere.

Trece şi un puştiulică pe bicicletă pe lângă ei, nu spre ei, nu ştiu dacă avea 16 ani, mai slab ca mine. Un jandarm ţestoasă vine şi-l împinge. Cade pe jos, cu tot cu bicicletă, o sticlă de plastic goală zboară spre jandarmi. O sticlă de plastic, g o a l ă, da? Ăştia turbează de-a dreptul, trântesc pe toţi la pământ, bărbaţi, femei, copiii măcar erau pe margine. Duba face eforturi să iasă. 20 de oameni se pun în faţa ei, jandarmii încearcă degeaba să-i oprească.

Vine momentul care arată ce animale se ascund sub uniforme. 20 de oameni cu mâinile pe capotă, disperaţi să rămână pe loc. Se aude motorul turuind cu putere, maşina accelerează cu putere, îi împinge efectiv pe protestatari. Nu ştiu cum, dar reuşesc să se dea la o parte, ultimii fix în ultima secundă înainte să le strivească picioarele sub roţi, sau mai rău, să-i transforme-n clătite.

La ştiri am văzut acum vreo 2 luni un caz cu un şofer care a făcut aceeaşi chestie cu un pieton pe trecere care refuza să se dea. I s-a deschis dosar pentru tentativă de omor. Jandarmilor nu o să li se deschidă nimic. Putea foarte uşor să fie un protestatar mai insistent sau să se împiedice unul şi asistăm cu toţii la o tragedie. Nu le-a păsat, niciun jandarm din jur nu i-a zis colegului stop, treceau cu duba cu orice preţ.

Asta a declanşat nebunia, zeci de oameni vin de pe trotuar şi se pun pe jos în faţa celeilalte dube, care încă nu trecuse. Voiau să repete schema jandarmii, dar e cam greu cu 100 de oameni stând în faţa ta pe jos. Dar e oki, duba aia n-avea arestaţi în ea. Uşor-uşor lucrurile s-au mai liniştit. Deşi cu 10 minute în urmă, unii fuseseră luaţi pe sus, jandarmii împărţeau lovituri la nimereală iar o dubă a încercat să calce nişte oameni.

Tot caut o filmare de la proteste cu scena asta şi nu găsesc. Ori sunt din altă parte, ori e prea din spate şi nu se vede. Deci dacă eraţi de faţă şi aveţi o filmare dintr-un unghi clar să o faceţi publică.

Asta ca să ştiţi cine "face ordine", IMGB-iştii moderni. Nu vă faceţi iluzii că nu vă ridică dacă nu faceţi nimic sau că nu vă ard una la mufarină dacă nu-i provocaţi. Numai ordinul să se dea şi se supun imediat. Pe jurnalistul german care făcuse mai demult un reportaj cu Dragnea l-au luat fix din mulţime, deşi avea ecuson cu PRESS. Un coleg din USR îi întreabă pe nişte jandarmi de ce l-au arestat pe un tip mai devreme. Pac, la pământ, capul lângă gura de canal, cătuşe, ridicat şi la secţie cu el.

Dar ei "îşi fac doar treaba", cum făceau şi minerii. E oki. Au şi ei guri de hrănit, trebuie cineva să bată oamenii pe stradă, nu e vina lor, nu mai există nicio altă slujbă în ţara, asta e, aşa-s ordinele, ei nu sunt oameni să gândească. Minerii în uniforme."

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

Reamintim că miercuri, nemulţumiţi de modul în care PSD şi ALDE guvernează ţara, mai mulţi protestatari au intrat în Parlament unde şi-au scandat nemulţumirile pe holuri, chiar în timp ce premierul Viorica Dăncilă vorbea, în plenul reunit, despre stadiul pregătirilor pentru preşedinţia Consiliului UE. Protestul a continuat apoi în Piaţa Victoriei unde atmosfera a fost extrem de tensionată. Zeci de protestatari au fost luaţi pe sus de jandarmi şi băgaţi în dubă, printre ei numărându-se şi un jurnalist german.