Stanomir denunţă "puciul fesenist": Regimul Dragnea pe cale să captureze complet statul român

Cum se poate cuceri statul român? Regimul Dragnea este pe cale să încerce acum, astfel că apărarea libertăţii devine o prioritate, a opinat politologul Ioan Stanomir, care apreciază că anul Centenarului este cel în care ţara ar putea ieşi din spaţiul euro-atlantic dacă românii nu ies din letargie.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Cum se poate cuceri un stat şi care este metoda prin care democraţia constituţională poate fi golită de substanţa sa, redusă fiind la postura de anexă a unei oligarhii prădătoare? România acestor luni şi zile ilustrează, dramatic, acest parcurs al de-democratizării şi al lichidării domniei legii, a remarcat joi, în cadrul unui editorial - "Regimul Dragnea şi capturarea statului român" - publicat în marginaliaetc.ro, politologul Ioan Stanomir.

"Ceea ce se petrece acum, o dată cu evocarea scenariului de suspendare “temporară” a şefului de stat, este cel din urmă act al unui efort, deliberat şi programatic, de capturare al unui stat. O dată realizat acest scenariu instituţional, România iese, definitiv, din sfera euro-atlantică şi intră în zona autocraţiilor elective, din familia putinistă sau erdoganistă. Asaltul întreprins de regimul Dragnea se bazează pe controlul resurselor statului de către un partid care se confundă cu conducătorul său: reţeta patrimonialistă este aplicată, spre a împărţi, a mitui, a corupe.

Regimul Dragnea stăpâneşte pentru că pune în mişcare un mecanism de dublă demagogie, politică şi economică. Subsidiile pe care le primesc potentaţii judeţeni ai PSD sunt o garanţie de fidelitate. Majoritatea parlamentară este atent supravegheată, spre a servi interesele lui Liviu Dragnea însuşi. Cât despre Guvern, el încetează să mai existe ca atare, în condiţiile prezenţei Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria.

În acest context de puci constituţional permanent, intenţia regimului Dragnea de a iniţia procedura de suspendare a şefului de stat permite eliminarea, fie şi temporară, a unui obstacol încă redutabil. În pofida amputărilor succesive, instituţia Preşedintelui posedă, încă, prerogative semnificative: posibilitatea numirii în sfera conducerii Ministerului Public şi a serviciilor de informaţii este una dintre motivaţiile care justifică pregătirea acestui atac frontal. Interimatul preşedinţiei ar fi ocazia rezolvării acestor detalii ce pot contribui la capturarea completă a statului român. Puciul fesenist este posibil graţie alinierii partizane şi domesticirii Curţii Constituţionale."

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne