Viktor Orban se pregăteşte să fie mâna dreaptă a lui Trump în Europa

Viktor Orban împreună cu Vladimir Putin (Alexander Nemenov/AFP/Getty Images)
Redacţia
08.11.2024

În timp ce o mare parte a Europei se teme de revenirea lui Donald Trump, Viktor Orban jubilează.

„O victorie atât de necesară pentru lume!”, a scris liderul naţionalist maghiar pe X la câteva minute după ce Trump şi-a declarat victoria, scrie Reuters.

Orban speră că legăturile sale personale strânse cu Trump îi vor ridica statutul într-o Europa fracturată din punct de vedere politic şi vor consolida sprijinul pentru aliaţii săi pro ruşi, într-un moment în care se confruntă cu obstacole serioase pe plan intern.

Joi, el a fost în centrul atenţiei în calitate de gazdă a unui summit la Budapesta al liderilor europeni, mulţi dintre aceştia fiind îngrijoraţi de ceea ce înseamnă Trump pentru Ucraina, NATO şi comerţul mondial.

Orban, care a devenit din ce în ce mai izolat în cadrul UE din cauza legăturilor sale cu Rusia şi a opoziţiei faţă de ajutorul militar pentru Ucraina, l-a lăudat pe Trump ca pe un „om al păcii” care ar pune capăt rapid războiului. Cei doi au vorbit la telefon miercuri târziu, iar Orban a postat pe social media: „Avem planuri mari pentru viitor”.

Victoria lui Trump ar putea reduce izolarea lui Orban în Europa, acesta încercând să acţioneze ca un mediator între Washington şi Europa.

Acest lucru s-ar alinia cu „misiunea de pace” autointitulată a lui Orban, care i-a supărat pe liderii Uniunii Europene în iulie, când a vizitat Moscova şi Kiev fără să informeze UE sau NATO. El a încheiat acea misiune întâlnindu-se cu Trump la Mar-a-Lago, după care a spus că Trump va acţiona „ca un broker de pace” imediat după ce va câştiga.

„Orban se vede pe sine ca un purtător al mesajului lui Trump şi va folosi acest lucru pentru a obţine mai multă influenţă în cadrul UE”, a declarat jurnaliştilor Ian Bremmer, preşedinte şi fondator al Eurasia Group.

UE ar putea fi reticentă ca Orban să devină cel care tutelează discuţiile legate de securitate sau de Ucraina, dar, în contextul în care Trump ameninţă cu impunerea unui tarif de 10% pentru toate importurile, ar putea spera că acesta poate avea o anumită greutate în discuţiile privind comerţul.

„Vom deschide mai multe sticle de şampanie dacă Trump se întoarce”, a declarat Orban la un briefing luna trecută, în timpul unei vizite la Parlamentul European.

Miercuri, Orban a declarat că Europa va trebui să îşi regândească strategia cu privire la Ucraina dacă Trump revine la putere.

Trump a declarat anul trecut că ar putea pune capăt războiului „în 24 de ore”, dar nu a spus cum.

„Orban ... speră că greutatea sa ca un fel de negociator politic va fi mult mai importantă decât înainte”, a declarat Peter Kreko, director al think tank-ului Political Capital din Budapesta.

Aflat în funcţie din 2010 şi, înainte de aceasta, din 1998-2002, Orban se confruntă acum cu provocări neobişnuite pe plan intern din partea unui partid de opoziţie nou şi puternic şi a unei economii stagnante. Întoarcerea lui Trump va duce probabil la evaporarea presiunii politice din partea Washingtonului în ceea ce priveşte restricţiile sale privind libertatea presei şi drepturile LGBTQ.

Relaţiile dintre Budapesta şi Washington s-au deteriorat şi în timpul preşedintelui Joe Biden din cauza legăturilor lui Orban cu Moscova şi a tergiversării ratificării candidaturii Suediei la NATO.

Într-un discurs susţinut miercuri, ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, a declarat că Orban a tratat alegerile din SUA „ca pe un joc de cărţi la un cazinou”, punând în pericol alianţa sa cu Statele Unite prin susţinerea atât de fermă a lui Trump.

„A jucat un pariu foarte mare. Indiferent dacă el crede că a câştigat sau a pierdut această mână, a jucat nu cu bani, ci cu relaţia dintre SUA şi Ungaria”, a spus Pressman.

Unii analişti au adăugat că, cu Trump în funcţie, spaţiul de manevră al lui Orban înainte de alegerile naţionale din 2026 ar putea creşte pe plan intern.

Dar, deşi Orban preconizează acum o revenire la o „epocă de aur” a relaţiilor americano-ungare, există şi un revers al medaliei: politicile comerciale ale lui Trump, inclusiv tarifele propuse pentru importurile de automobile, care ar putea afecta economia Ungariei.

Trump a declarat că va impune un tarif de 10% asupra importurilor din toate ţările şi taxe de 60% asupra importurilor din China.

„Era Trump 2.0 ar putea aduce serioase dureri de cap pentru industria europeană”, a declarat Peter Virovacz, economist la ING, după datele sumbre de miercuri privind producţia maghiară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor